Optužnica protiv bivšeg predsjednika Ustavnog suda Kosova

Optuženi se terete da su falsificirali originalni ugovor za 'Prevod knjiga sa engleskog na albanski jezik za potrebe Univerziteta u Prištini' (Arhiva)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv Envera Hasanija, donedavnog predsjednika Ustavnog suda Kosova, za krivično djelo zloupotreba položaja, koje je počinio dok je bio rektor Univerziteta u Prištini, javlja agencija Anadolija.

“Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini za krivično djelo zloupotreba na dužnosti protiv optuženih Envera Hasanija, bivšeg rektora Univerziteta u Prištini, Hakifa Veliua, bivšeg šefa Ureda za nabavku Univerziteta u Prištini, i Alberta Rakipija, direktora Instituta za međunarodne studije iz Tirane”, saopćilo je tužilaštvo.

Prema optužnici, Hasani, Veliu i Rakipi su, s ciljem nezakonitog pribavljanja koristi od Instituta za međunarodne studije u Tirani, falsificirali originalni ugovor za “Prevod knjiga sa engleskog na albanski jezik za potrebe Univerziteta u Prištini”.

Prema prethodnom sporazumu, optuženi su izradili novi ugovor, u kome su iskoristili isti broj protokola i isti datum originalnog ugovora, izmijenivši član 17. ugovora, tako da je, umjesto cijene od 12,65 eura  za 1.000 riječi, ubačena cijena od 12,65 eura za 1.000 “karaktera” (slova).

Na taj način, saopćeno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova, optuženi su omogućili Institutu za međunarodne studije iz Tirane nezakonitu zaradu u vrijednosti od 70.426,90 eura.

‘Karakteri’ i riječi

Optuženi Hasani je falsificirani ugovor 13. decembra 2008. godine poslao u Tiranu optuženom Rakipiju, koji ga je potpisao i pečatom ovjerio u ime Instituta.

Koristeći falsificirani ugovor, Rakipi je 13. jula 2009. godine poslao Univerzitetu u Prištini račun za prevođenje knjiga izračunat prema “karakterima”, a ne prema riječima, u ukupnoj vrijednosti od 87.541,80 eura, a tu isplatu je odobrio optuženi Veliu.

Također, 2. decembra 2009. godine Rakipi je predao Univerzitetu još jedan račun za prevođenje 11 knjiga, izračunat prema “karakterima”, u vrijednosti od 299.488,75 eura, koji nije isplaćen i za koji Institut potražuje dug od Univerziteta.

Optužnicu je podigao domaći tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, koji je predložio sudu da se optuženi proglase krivima za izvršeno krivično djelo i da se kazne po zakonu, a zatražio je i od Instituta za međunarodne studije iz Tirane da Univerzitetu u Prištini kompenzira štetu u vrijednosti od 70.426,90 eura.

Izvor: Agencije