Optužnica protiv ljekara u Bijelom Polju

U optužnici se navodi da okrivljeni Jeremić u bolnici nije postupio u skladu sa propisima (Al Jazeera)

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, podiglo je optužnicu protiv ljekara Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević, zbog infekcije pet novorođenčadi u bjelopoljskoj opštoj bolnici, od kojih je jedno preminulo, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela –  teška djela protiv zdravlja ljudi nepostupanjem po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Optužnicom je predstavljeno da okrivljeni Tomislav Jeremić, kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Zvonko Puletić kao načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja i Haka Tahirović kao načelnica Dječijeg odjeljenja i Odsjeka za neonatologiju, Jela Cimbaljević, kao ljekar specijalista pedijatrije, nisu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje opasne zarazne bolesti.

Suzbijanje infekcija

U optužnici se navodi  da okrivljeni Jeremić u bolnici nije postupio u skladu sa propisima i obrazovao Tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.

Dalje se ističe da  okrivljeni Zvonko Puletić prilikom prijema na Ginekološko odjeljenje nije naložio uzimanje vaginalnih briseva trudnicama prije porođaja.

Nedavno su roditelji pet beba štrajkovali glađu.

U isto vrije održane su i demonstracije na kojima su demonstranti zahtijevali suspenziju Jeremića i Tahirovića.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor Bjelopoljske bolnice Jeremić, podnijeli su ostavku na te funkcije, zbog propusta u zdravstvenom sistemu, dok su Tahirović i načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić smijenjeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije