Optužnica protiv pet čelnika Samsunga

Lee je uhapšen zbog navodne uloge u korupcijskom skandalu, koji je doveo do opoziva južnokorejske predsjednice (Reuters)

Ured južnokorejskog specijalnog tužitelja objavio je kako će podići optužnicu protiv čelnika Samsunga Jay Y. Leeja i još četiri izvršna direktora zbog mita i pronevjere, čime su prouzrokovali politički skandal koji je potresao zemlju.

Lee je uhapšen 17. februara, zbog navodne uloge u korupcijskom skandalu koji je doveo do opoziva južnokorejske predsjednice Park Geun-hye, što je bio veliki udarac za najveću kompaniju četvrte najjače ekonomije u Aziji.

Iz ureda specijalnog tužitelja posljednjeg dana istrage navedeno je da će Lee i još četiri izvršna direktora biti optuženi za mito i pronevjeru, prenosi Reuters.

Također će ga optužiti za obećavanja mita kompaniji i organizacijama povezanim sa Choi Soon-sil, osobom od povjerenja nekadašnje predsjednice Park i ženom koja se nalazi u centru skandala, kako bi učvrstio svoju kontrolu nad poslovnim carstvom Samsunga.

Kontroverze i nevolje

“Izvinjavamo se zbog društvene kontroverze i nevolja koje smo izazvali”, rekao je novinarima Lee June, izvršni potpredsjednik grupe Samsung.

Ova vijest objavljena je uoči odluke Ustavnog suda, koji odlučuje hoće li podržati decembarsku odluku Parlamenta o opozivu Park.

Ranije je potpredsjednik kompanije Samsung Electronics i sin šefa grupe Samsung Lee Kun-hee uhapšen u okviru istrage o korupciji, koja je dovela do opoziva južnokorejske predsjednice.

Lee Jae-Yong prvi je zvaničnik u historiji Samsunga koji je uhapšen.

On je optužen da je platio gotovo 40 miliona dolara mita tajnom povjereniku bivše predsjednice.

Izvor: Agencije