Optužnica za masakr civila u 17 tačaka

Vojnik Bales smješten je u vojnom zatvoru u bazi Fort Leavenworth u Kanzasu (Getty Images)

Američki vojnik Robert Bales biće optužen u 17 tačaka za ubistva afganistanskih civila u provinciji Kandahar prošle sedmice, izjavili su američki zvaničnici.

Prema ranije objavljenim podacima, Bales je ubio 16 osoba, uključujući devetoro djece i tri žene, a ovaj događaj narušio je odnose SAD i Afganistana.

Bales, ratni veteran koji je četiri puta boravio u Iraku i Afganistanu, suočit će se i sa dodatnim optužbama, uključujući pokušaj ubistva, ali zvaničnici u ovom trenutku nosu mogli da kažu koliko će tih tačaka biti.

Sudski proces vjerovatno će biti vođen u njegovoj matičnoj bazi Lewis-McChord, u državi Washington.

Civilni branilac

Bales (38) trenutno je smješten u samici u vojnom pritvornom centru u Kanzasu. Njegov civilni branilac John Henry Browne izjavio je ranije ove sedmice da SAD ne posjeduju dokaze o tome šta se dogodilo tokom sporne noći i da se njegov klijent “ne sjeća” incidenta.

Advokat je dodao da je stres možda imao ulogu u duševnom stanju njegovog klijenta.

Braun je rekao da je Bales pio alkohol u noći kada se dogodila pucnjava, ali ne toliko da bi mu to pomutilo rasuđivanje.

On je demantirao da je njegov klijent imao problema u braku i nevolja sa finansijama, ali je rekao da Bales nije bio zadovoljan zbog toga što je četvrti put poslat u ratnu zonu, poslije tri ture u Iraku, gdje je bio dva puta ranjen.

Talibani najavili osvetu

Afganistanski talibani najavili su petak da će se osvetiti američkim vojnicima za pokolj koji je Robert Bales izvršio nad 17 civila, jer nemaju povjerenja u američko pravosuđe.

“Osveta je isplanirana i sigurno ćemo se osvetiti na svim američkim snagama u Afganistanu jer ne vjerujemo američkim suđenjima”, rekao Reutersu talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid.

Talibani smatraju, baš kao i mnogi Afganistanci da takav pokolj nije mogao počiniti samo jedan čovjek. “Amerika pokušava prevariti ljude i za sve okriviti jednog vojnika. To je bio zločin američke vlade”, rekao je Mujahid.

Izvor: Agencije