Optužnica za odavanje službenih tajni Šariću

Darko Šarić je odbio da svjedoči u postupku protiv Branka Lazarevića (EPA)

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije optužilo je Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova i još trojicu ljudi za odavanje povjerljivih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića, protiv kojeg se vodi postupak za krijumčarenje kokaina i pranje novca.

Lazarević se tereti da je 2008. i 2009. godine prenosio informacije o dokaznim radnjama, konkretno za odavanje policijskih informacija o praćenju i prisluškivanju, koje su u to vrijeme vršene u pretkrivičnom postupku protiv Šarića.

Osim Lazarevića, optužnim prijedlogom tužilaštva obuhvaćeni su advokat Radovan Štrbac, takođe optužen za pranje Šarićevog novca zarađenog prodajom droge, zatim optuženi za šverc kokaina koji je u bijegu Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, kao i načelnik Službe za specijalne istražne metode u MUP-u Srbije Boris Gara.

Protiv Lazarevića je podnesen optužni prijedlog zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela i produženo krivično djelo odavanje službene tajne, precizira tužilaštvo.

Šarić odbio svjedočiti

Gara se tereti da je kao rukovodilac Službe za specijalne istražne metode neovlašteno prenio podatke okrivljenom Lazareviću do kojih je ta služba došla sprovođenjem posebne dokazne radnje po naredbi istražnog sudije te mu se na teret stavlja krivično djelo odavanje službene tajne.

Štrbac i Radulović se terete da su izvršili krivično djelo odavanje službene tajne u podstrekavanju.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se Rodoljubu Raduloviću sudi u odsustvu obzirom da je u bijegu i za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Lazareviću i Štrpcu su ranije oduzeti pasoši i izrečena mjera zabrane napuštanja boravišta bez odobrenja suda, dok je Gara prošao bez takvih mjera.

Šarić je odbio da svjedoči u tom postupku, pošto se pozvao na svoje pravo da kao svjedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti.

Uhapšen je 18. marta u zajedničkoj akciji kojom su rukovodili ministri pravde Srbije i Crne Gore, a u Specijalnom sudu protiv njega se vodi postupak za krijumčarenje kokaina i pranje novca.

Izvor: Al Jazeera i agencije