Optužnice protiv devet osoba nakon nereda u Sobranju

Ured javnog tužiteljstva odbio je podići optužnice protiv triju osoba koje je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (Arhiva)

Ured javnog tužiteljstva u Skoplju saopćio je da su podignute optužnice protiv devet osoba zbog učešća u incidentu u Sobranju 27. aprila.

Optužnica je podignuta na osnovu Člana 384. Krivičnog zakona za učešće u neredima kojima je ometano zvanično lice u obavljanju zvaničnih dužnosti, prenosi agencija MIA.

Kako se navodi, dvjema osobama produžen je pritvor, dvije su u kućnom pritvoru, dok je pet osoba pod posebnim mjerama predostrožnosti.

Istovremeno, Ured javnog tužiteljstva odbio je podići optužnice protiv triju osoba koje je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

‘Posljednja šansa za Ivanova’

“Dvije od tri osobe pogrešno su identificirane, dok se za jednu smatra da nije počinila nikakvo djelo koje predstavlja kršenje zakona”, navodi se u saopćenju Ureda.

Makedonskom predsjedniku Gjorgu Ivanovu još nije počeo teći rok od 10 dana u kojem treba odlučiti hoće li dati mandat za sastav nove vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu, koji je, zajedno s trima albanskim partijama, sakupio parlamentarnu većinu.

Ustavni rok počinje teći od dana zvaničnog objavljivanja odluke o izboru predsjednika parlamenta u Službenom glasniku, što se još nije dogodilo, prenijeli su makedonski mediji.

Stranke parlamentarne većine smatraju da će ovo biti posljednja šansa Ivanovu da, u skladu s Ustavom, okonča političku krizu, koja u Makedoniji traje duže od dvije i po godine.

Kriza je eskalirala upadom demonstranata na sjednicu Sobranja i napadom na zastupnike, kada je povrijeđeno 109 ljudi, među kojima su Zaev i poslanik Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Savez Albanaca uvjeren je da Ivanov neće dati mandat Zaevu.

‘Sve u rukama predsjednika’

Iako u Službenom glasniku još nije objavljena odluka o izboru Talata Xhaferija iz albanske stranke Demokratska unija za integracije, on ima živu političku aktivnost.

Prvo se prošle sedmice sastao sa šefom Delegacije Evropske unije u Skoplju Samuelom Žbogarom, potom je dva dana proveo u Briselu, gdje je razgovarao s najvišim evropskim zvaničnicima, a u ponedjeljak je primio ambasadore SAD-a i Francuske u Skoplju.

Zaev je prošle sedmice izrazio spremnost da se sastane s Ivanovom i uvjeri ga da se parlamentarna većina zalaže za jedinstvenu Makedoniju.

Sada je, kazao je Zaev, sve u rukama Ivanova.

Zaev apelira na miran prijenos vlasti.

S druge strane, DUI, kako je saopćio Bujar Osmani, ne osjeća ni moralnu ni ustavnu obavezu ići na sastanak s Ivanovom ako bi on bio sazvan.

I vlada se bira u parlamentu?

“DUI je jasno iznio svoje stavove u pogledu uređenja države, građana i međunarodnim partnerima”, rekao je Osmani.

Savez Albanaca, međutim, uvjeren je da će Ivanov ponovo odbiti dodijeliti mandat Zaevu i da će nova vlada morati biti izabrana u parlamentu.

Pokret Besa ne želi se izjašnjavati u vezi s eventualnim susretom s Ivanovom.

Xhaferi je prošle sedmice pismom obavijestio Ivanova da postoji parlamentarna većina, što znači da su se stvorili uvjeti za formiranje vlade.

Izvor: Agencije