Orban: Imigranti su prijetnja cijeloj Evropi

Naš odgovor je jasan, mi želimo da Evropa ostane evropska, rekao je Viktor Orban (Reuters)

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da su ilegalne migracije prijetnja njegovoj zemlji i cijeloj Evropi te da najveći rizik predstavlja veliki broj ljudi iz “unutrašnjosti Afrike” koji traže spas od siromaštva.

On je optužio Evropsku uniju za neuspjeh u odbrani njenih građana od “vala ilegalnih imigranata”, koji su, kako je kazao, prijetnja kulturnom identitetu evropskih zemalja i doprinose porastu terorizma, nezaposlenosti i kriminala, prenosi Anadolija

“Danas nije pitanje u kakvoj Evropi mi, Mađari, želimo živjeti, već da li će ono što nazivamo Evropom više uopće postojati”, istakao je Orban i dodao “Naš odgovor je jasan: mi želimo da Evropa ostane evropska.”

Mađarski premijer je spomenuo da je moderna migracija rezultat političkih događaja i da budućnost ne predstavlja “takmičenje u gledanju u daljinu, već u upoznavanju s prošlošću”.

Do sada ove godine više od 90.000 migranata i izbjeglica stiglo je u Mađarsku, koja gradi ogradu na granici prema Srbiji, kako bi zaustavila ovaj val.

Ograda do 31. augusta

Mnoge izbjeglice traže azil u Mađarskoj, ali i brzo napuštaju teritoriju te zemlje, odlazeći ka drugim zemljama EU-a, kao što su Njemačka ili Švedska.

Orban je u subotu najavio da će 175 kilometara duga ograda biti dovršena do 31. augusta.

On je dodao kako iskustva pokazuju da takav način zatvaranja granice rezultira smanjenjem broja ilegalnih prelazaka granice za oko 85 posto, prenijela je mađarska agencija MTI.

Istakao je kako očekuje da će izgradnja ograde na granici sa Srbijom “donijeti velika poboljšanja”.

Mađarska Vlada je odobrila tehnički dizajn i odabrala mješavinu različitih tehnoloških rješenja za izgradnju ograde, rekao je mađarski premijer.

Izvor: Agencije