Orban izgubio dvotrećinsku većinu u parlamentu

Zbog odnosa prema Rusiji Orban je izgubio dio podrške javnosti (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban izgubio je, nakon djelomičnih izbora održanih u Veszpremu, dvotrećinsku parlamentarnu većinu koju ima već četiri godine.

Kandidat s potporom lijeve oporbe u okrugu Veszprem izabran je sa 43 posto glasova, nasuprot 34 posto koliko je dobio kandidat vladajuće stranke Fidesz.

Orban od dolaska na vlast 2010. ima dvotrećinsku većinu u parlamentu koja je pretezala za samo jedno zastupničko mjesto.

Ona mu je omogućila da provede spornu reformu mađarskog ustava, a uz to mu je olakšala donošenje korjenitih reforma u pravosuđu, medijima i gospodarstvu koje su naišle na žestoku kritiku kod kuće i u inozemstvu.

Neuspjeh kandidata Fidesza u Veszpremu, koji se smatra konzervativnim uporištem, “žuti je karton vladi”, komentirao je novi zastupnik Zoltan Kesz.

Izbori u Veszpremu održani su kako bi se izabrala osoba za upražnjeno mjesto Tibora Navracsicsa koji je imenovan europskim povjerenikom.

Orban i njegova stranka Fidesz koji su prošle godine glatko pobijedili na izborima, poslije su izgubili dobar dio potpore javnosti zbog pomirljivog odnosa prema Rusiji i predsjedniku Vladimiru Putinu, ali i zbog najave da će oporezivati presnimavanje s interneta.

Izvor: Agencije