Orban: Mađarska neće mijenjati antiimigracijsku politiku

Viktor Orban kaže kako Mađari ne žele prihvatiti ilegalne migrante - niti jednog, čak ni privremeno (AP)

Mađarska neće promijeniti svoj stav o imigraciji nakon što je Europski sud pravde odbacio žalbe Mađarske i Slovačke protiv prihvata izbjeglica, potvrdio je mađarski premijer Viktor Orban.

“Moramo primiti na znanje ovu presudu jer ne smijemo potkopavati temelje Europske unije, jer je poštivanje zakona temelj EU.a. U isto vrijeme, ova sudska odluka nije nikakav razlog da mi promijenimo svoju politiku koja odbacuje migrante”, rekao je on za državni radio, prenosi Reuters.

I ranije je Orban izražavao antiimigrantske stavove, pa je nedavno rekao kako Mađari “ne žele prihvatiti ilegalne migrante – niti jednog, čak ni privremeno”.

Dva ključna pitanja

Po njegovom mišljenju, postoje dva ključna pitanja koja stavljaju na kušnju europsko jedinstvo, a to su migracije i smjer u kojem ide EU.

“U Mađarskoj postoji široki konsenzus glede potrebe da se zaštite migrantska politika zemlje i ekonomska neovisnost od intervencije EU-a. Mađari ne žele dati Bruxellesu kontrolu nad Mađarskom”, naglasio je Orban.

Smatra i kako EU pokušava raspodijeliti migrante i izbjeglice kojima je neopravdano dopušten ulazak u zapadnu Europu među zemljama koje su ih odbile pustiti na svoj teritorij, među kojima je Mađarska.

Želi sačuvati nacionalni identitet

Prijedlog je Mađarske, nastavio je, da ih, umjesto relociranja po zemljama članicama, treba izbaciti iz Europe.

Više puta je ponovio kako želi sačuvati nacionalni identitet svoje zemlje.

“Dopustite nam da se ne pridržavamo europske politike u vezi s migracijama, zbog koje više nećemo znati tko smo, ni što smo”, zaključio je Orban.

Izvor: Agencije