Orban: Migracije ‘problem’ za demokratiju u Evropi

Mađarski premijer zagovara zatvaranje evropskih granica za migrante (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban vjeruje da će evropski lideri u 2018. godini biti primorani da popuste pred otporom javnosti prema primanju novih migranata i uvaže zabrinutost zbog terorističkih prijetnji, prenosi Politiko.

Orban je to rekao nakon sastanka sa Horstom Seehoferom, liderom njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU), stranke koja je saveznik Merkelove CDU u Bavarskoj. 

Prema njegovim riječima, migracija je postala “problem” za demokratiju u Evropi, jer lideri u mnogim zemljama ne rade ono što narod od njih želi. 

Sigurnost i zaštita granica

“Evropljani imaju jasnu volju. Oni ne žele da žive pod prijetnjom terorizma, oni žele sigurnost i da njihove granice budu zašitćene,” rekao je Orban.

Orban i CSU odavno imaju dobre odnose. Na vrhuncu izbjegličke krize, u jesen 2015. godine, Seehofer je hvalio mađarskog lidera kao čuvara vanjskih granica EU, navodeći da on “zaslužuje podršku, ne kritike.”

On je na pomenutom sastanku u jednom bivšem manastiru u Bavarskoj rekao da se izazovi Evropke unije mogu rješavati samo zajedno napominjući da Orban “poštuje vladavinu prava.”

Izvor: Agencije