Orban: Migranti su ‘muslimanska invazivna sila’

Viktor Orban
Definitivno je Viktor Orban pobijedio, ali to ne znači da će nestati uskoro evropski problemi s migracijama, piše autor (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da mađarski narod ne želi migrante i da Vlada ne može odbaciti volju naroda kad je riječ o tako značajnom pitanju, istakavši da one koji pokušavaju ući u EU ne vidi kao muslimanske izbjeglice, već kao “muslimansku invazivnu silu”.

“Kad su oni koji su 2015. stigli na granice Mađarske ušli u zemlju ilegalno, to nije bio talas izbjeglica nego invazija. Nikad nisam razumio kako je Njemačka, primjer discipline i vladavine prava za sve nas, mogla slaviti masovni ilegalni ulazak, anarhiju i haos kao nešto dobro”, rekao je Orban njemačkom listu Bild Zeitung.

U danas objavljenom intervjuu Orban je istakao da je u političkom smislu pitanje migracije problem Evropske unije, a u sociološkom je to, kaže, njemački problem.

“Svi migranti žele u Njemačku jer žele njemački život”, istakao je mađarski premijer, prenosi MTI.

Konstatujući da je Njemačka uvijek dočekivala migrante dok Mađarska nije, Orban kaže da Mađarska svoj udio pruža tako što štiti granicu Šengenske zone EU-a.

Ekonomski migranti

Prema njegovim riječima, u EU hrle ne muslimanske izbjeglice nego ekonomski migranti u potrazi za boljim životom, prelazeći četiri sigurne zemlje “koje nisu bogate koliko Njemačka, ali su sigurne i u kojima nisu morali spašavati živu glavu”.

Naglasivši da mađarski narod ne želi migrante, Orban je rekao da je “to pitanje suvereniteta i kulturnog identiteta” i da se “mora sačuvati pravo na odlučivanje ko će živjeti na tlu Mađarske”.

Također je naveo da će veliki broj muslimanskih imigranata dovesti do paralelnih društava i da je “multikulturalnost iluzija, jer se muslimansko i kršćansko društvo nikad neće povezati”.

“Mi (Mađari) to ne želimo. I ne želimo da nas iko na to prisiljava”, zaključio je Orban.

Izvor: Agencije