Orban najavio da će zaustaviti Sorosa

Orban je poručio i da će sve nevladine organizacije morati biti transparentne po pitanju svojih finansija (Reuters)

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je da neće stajati mirno dok ima onih koji provode planove milijardera Georgea Sorosa, aludirajući na navodni Sorosev plan da “uvozi” migrante u Europu.

“Ako je potrebno, koristit ćemo sve jače i jače zakonsko ‘oružje’ da se izborimo s tim planom”, rekao je Orban u govoru u kojem je ocijenio rad svoje vlade, čije dijelove prenosi MTI.

Prvi korak u tome je “zaustaviti Sorosa”, dodao je Orban.

Prema njegovim riječima, “svatko tko je preokupiran migracijama i migrantima morat će se prijaviti za nacionalnu sigurnosnu licencu kako bi mogao provoditi svoje aktivnosti”.

Orban je poručio i da će sve nevladine organizacije morati biti transparentne po pitanju svojih financija, a da će one koje to ne urade biti zabranjene, bez obzira na to koliko su moćne ili bogate.

I ranije je Orban prozivao Sorosa, te je i optužio Europski parlament da je počeo primjenjivati “Sorosev plan”.

‘Migracije su dobar biznis za Sorosa’

Po tom planu, kako navodi Orban koji je nekad bio Sorosev stipendist, američki bogataš mađarskih korijena koristi “predatorske nevladine organizacije” kako bi preplavio Europu migrantima i stvorio “transnacionalno carstvo”.

Orban smatra da su migracije “dobar biznis” za Sorosa, ali da bi bio još i bolji da Mađarska “nije digla galamu u vezi s time”.

Nazvao je Sorosa “špekulantom na čelu velike mafijaške mreže koja predstavlja prijetnju miru u Evropi”.

“Razlog zašto je on tako ljut na Mađarsku i mene jest to što stojimo na putu njegovog velikog plana i velikog biznisa. Soros je objavio svoj program preseljenja migranata, financira NVO i krijumčare ljudima”, tvrdi Orban. 

Izvor: Agencije