Orban: Ne želimo biti imigrantska zemlja

Orban je poručio i da će sve nevladine organizacije morati biti transparentne po pitanju svojih finansija (Reuters)

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u Varšavi da Mađarska ne želi biti imigrantska zemlja i da “ima sva prava da to ne postane”.

“Prihvatamo odluku imigrantskih zemalja da žele biti imigrantske zemlje. Tražimo od njih da prihvate da mi ne želimo biti takva zemlja”, poručio je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskom premijerkom Beatom Szydlo, prenosi MTI.

Orban je naglasio da Mađarska zadržava pravo na poštivanje svoje odluke da ne želi postati imigrantska zemlja, kakve su druge sada.

Tržište rada

Prema njegovim riječima, Mađarska traži drugačija rješenja za demokratske probleme i one vezane za tržište rada, dok imigraciju kao rješenje odbacuje.

Mađarski premijer osvrnuo se i na kritike koje EU upućuje Poljskoj povodom vladavine prava, ocijenivši da su one neosnovane.

Također je izrazio solidarnost Mađarske sa svim državama članicama EU-a koje su u sličnoj situaciji kao Poljska, navodi mađarska agencija.

“Želimo manje Brisela, a snažnije nacionalne države”, rekao je Orban, nagovijestivši da je to razlog za “politički obojene” procedure EU-a.

Kontroverznu pravosudnu reformu u Poljskoj Brisel smatra pokušajem potkopavanja nezavisnosti sudija. 

Izvor: Agencije