Orban: Ne želimo mnogo muslimana u Mađarskoj

Mađarski premijer kaže da priliv izbjeglica u Evropu prijeti da podrije njene kršćanske korijene (AP)

Mađarski premijer Viktor Orban usprotivio se još jednom prihvatu izbjeglica s područja Sirije, Afganistana, Iraka i drugim ratom pogođenim zemljama, jer je uglavnom riječ o muslimanima.

“Ne želimo imati mnogo muslimana u našoj zemlji”, rekao je Orban u Bruxellesu, pozivajući se na iskustva iz otomanske vladavine u Mađarskoj.

Ustvrdio je kako mu dužnosnici Europske unije nisu ponudili mogućnost preseljenja tražitelja azila iz Mađarske, ali da će razmotriti kvotu raspodjele izbjeglica ako mu je ponude.

Istaknuo je i kako je mađarski prioritet “jačanje vanjskih granica EU prema Srbiji”, te je najavio da će učiniti to i na granicama s Hrvatskom ako se izbjeglice odluče krenuti tim putem.

Hvali izgradnju zida

Takve stavove Orban je prethodno iznio i u autorskom članku, koji je objavio Frankfurter Allgemeine Zeitung, poručivši kako se ne smije zaboraviti činjenica da su izbjeglice, koje pristižu u Europu, većinski pripadnici druge vjere i različite kulture.

“Ako ne zaštitimo svoje granice, Schengen bi mogao biti u opasnosti. To nitko ne želi. To sto nitko ne želi štititi svoju granicu, izuzev Mađarske, zaista je depresirajuće”, istakao je Orban.

Istaknuo je i kako se ne smije zaboraviti činjenica da su izbjeglice većinski pripadnici druge vjere i različite kulture.

“Većina njih nisu kršćani, naprotiv oni su muslimani. Ovo je veoma važno pitanje jer u korijenu Europe postoji kršćanstvo. Zar nije zabrinjavajuća činjenica da Europa nije u stanju da zaštiti svoje kršćanske vrijednosti? Ako to zanemarimo, europska misao bi mogla biti manjinska na svom kontinentu”, naveo je Orban.

Ponavljajući kako je doista žalosno to što nitko, osim Mađarske i Španjolske, ne želi zaštititi svoje granice, Orban smatra da je upravo zbog toga bitna izgradnja zida s bodljikavom žicom na granici njegove zemlje sa Srbijom.

Naglašava također kako se “zid ne gradi iz bilo kakve šale već iz nužnosti”, te dodaje da je broj ilgalnih prelazaka na teritorij Mađarske u odnosu na prošlu godine povećan tri puta. 

Šalje vojsku i policiju na granicu

Prethodno je Orban telefonom razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o kriznoj situaciji izazvanoj prilivom izbjeglica na granicama Srbije i Makedonije, prenijela je agencija MTI.

Orban je, kako se navodi, obavijestio Vučića o novom zakonu o pograničnim kontrolama, koji će mađarski Parlament uskoro usvojiti, što će omogućiti slanje jakih policijskih i vojnih jedinica na granicu sa Srbijom od 15. rujna.

Očekuje se da će izbjeglice i krijumčari ljudima potražiti nove tranzitne puteve zaobilazeći Mađarsku, rekao je Orban Vučiću, dodavši da se zemlje u regiji moraju pripremiti za tu situaciju.

Prema njegovim riječima, Vučić je rekao Orbanu da Srbija ispunjava svoju obavezu registracije tražitelja azila koji stižu iz Makedonije, iako Makedonija ne provodi kontrole na granicama.

Izvor: Al Jazeera i agencije