Orban: Nema govora o uvođenju vojnog roka

Nemamo nikakav plan da pitanje vojnog roka ažuriramo, istakao je mađarski premijer (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban je za televiziju M1 izjavio da nema govora o ponovnom uvođenju služenja vojnog roka u toj zemlji.

“U Mađarskoj neće biti obaveznog služenja vojnog roka. Trenutno to nije na dnevnom redu, niti će biti. Nemamo nikakav plan da to pitanje ažuriramo“, izjavio je Orban.

Predsjedavajući Narodne skupštine Laszlo Kover pokrenuo je žestoke rasprave u toj zemlji izjavom da je ukidanje obaveznog služenja vojnog roka bila katastrofalna greška.

Zajednička odluka zemalja u Evropi

Kover je u intervjuu za list Uj Neplap istakao da će za popravljanje novonastale situacije nakon ukidanja obaveznog vojnog roka zahtijevati znatno više energije od one koja je trošena za njegovu implementaciju.

“Obavezno služenje vojnog roka može se provesti samo ako to bude zajednička odluka zemalja u Evropi. Vojni rok se treba ili uvesti ili ukinuti u svim zemljama Evrope. Praksa obaveznog vojnog roka bi Mađarsku učinila snažnijom zemljom. Vjerovatno će ponovno uvođenje tog roka biti tema kada se pokažu sve posljedice destabilizacije koju donose terorizam i ilegalne migracije“, izjavio je Kover.

Služenje redovnog vojnog roka Mađarska je ukinula 2004. godine, kada su to učinile i Slovenija i Italija.

Izvor: Agencije