Orban optužuje Sorosa za izbjegličku krizu

Orban je istakao da su zapadni način razmišljanja i mreža aktivista možda najbolje predstavljeni u liku Georgea Sorosa (Getty Images)

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je danas ljevičare, finansijere, aktiviste, ali i američkog milijardera Georgea Sorosa da snose odgovornost za aktuelnu izbjegličku krizu u Evropi.

“Ovom invazijom izbjeglica s jedne strane upravljaju krijumčari, a sa druge oni aktivisti za ljudska prava koji podržavaju sve ono što slabi nacionalne države”, rekao je Orban mađarskom državnom radiju.

Dodao je da je zapadni način razmišljanja i mreža aktivista možda najbolje predstavljeni u liku Georgea Sorosa, javio je AFP.

“Ako se ne izborimo za Evropu onda će se ostvariti snovi nekih finansijera, transnacionalnih aktivista i funkcionera koje niko nije birao“, kazao je on.

EU se kreće ka anarhiji

On je, također, ukazao da je evropska ljevica radila na podrivanju nacionalnih država u korist međunarodnih i kosmopolitskih zajednica.

“Teško je zamisliti da velike evropske države sa ogromnim funkcionalnim obavještajnim službama nisu bile spremne za priliv nekoliko hiljada izbjeglica u Evropu”, napomenuo je on.

Ono što se danas dešava, kako je rekao, nema demokratsku osnovu, a EU se od organizovane institucije kreće ka anarhiji.

“Ljudi u Evropi počinju da se bude i shvataju da je imigracija kulturološko pitanje i da je naš identitet”, zaključio je Orban.

Orban je nedavno u Madridu izjavio da su 70 posto izbjeglica mladići koji izgledaju kao vojska.

Izvor: Agencije