Orban poručio da čuva kršćansku Evropu

Kroz Mađarsku je tokom ove godine prošlo 180.000 izbjeglica sa Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike. Samo mali dio njih izrazio je želju da ostane u toj zemlji.

Nakon hiljada kilometara, izbjeglice su konačno stigle na područje Evropske unije. Ali, tu ih čekaju neočekivane grubosti, nove neizvjesnosti i noći na otvorenom. Nije bolje ni u kampovima.

“Apsolutno užasno! Ljude drže u metalnim boksovima, ograđene žicom, ne mogu se pomjerati. Drže ih na suncu, bez hrane i vode”, kazao je Peter Bouckaert iz Human Rights Watcha.

Žičana ograda

Međutim, kritika kao da ne dopire do državnog vrha. Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da većina ne bježi od rata, već da je tu zbog ekonomskih razloga. Također, poručuje da ona na ovaj način čuva kršćansku Evropu.

“Vjerujemo da se sve zemlje imaju pravo odlučiti ako žele živjeti s članovima muslimanske zajednice.To je njihovo pravo. I ako je njihova odluka da žive, onda neka žive…. Ali, mi to ne želimo”, kazao je Orban.

Masovnije dolaske izbjeglica trebala bi zaustaviti žičana ograda na granici sa Srbijom. A od 15. septembra i vojska, koja je dobila široka ovlaštenja, koja zadiru u slobode, čak i lokalnog stanovništva.

“Posle višednevnih pokušaja i čvrstih obećanja da će saopštiti svoje viđenje izbegličke drame, niko od članova mađarske Vlade, niti iz vladajućeg Orbanovog Fidesa, nije se pojavio pred našim kamerama”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Nebojša Grabež.

Dio opozicije kritizira Orbanov pristup ovom problemu. Liberalno orijentirani Egjut smatra da bi Mađarska trebala primiti 15.000 izbjeglica te ih integrirati u svoje društvo.

Integracija izbjeglica

“U mađarskom društvu, koje stari, treba nam na duže vrijeme 10.000 do 15.000, ili 20.000 izbjeglica da rade i žive s nama. Mislim da bi trebali biti sposobni da ih integriramo”, kazao je Viktor Szigetvari, predsjednik stranke Egjut.

“Paradoksalno je u čitavoj priči da neke zemlje Evropske unije kritiziraju Mađarsku zbog toga što želi ispuniti uslove EU-a i Šengenskog sporazuma. Mi smo ovdje da bismo branili granice EU-a”, tvrdi Adam Mirkoczki iz stranke Jobik.

I dok mađarska politika gradi odbrambenu strategiju prema izbjeglicama, za ove ljude to je samo tranzitni prostor. Sreća je negdje zapadnije.

Izvor: Al Jazeera