Orban: Zid je protiv migranata, a ne Srbije

Podizanje zida na srpsko-mađarskoj granici nije usmjereno protiv Srbije, već kako bi se spriječio ilegalan prelazak granice, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban nakon zajedničke sjednice mađarske i srpske vlade u Budimpešti.

Dodao je kako je zid “samo privremena mjera”, ali i “iznuđeni potez”.

“Nije riječ o pitanju izbjeglica, već o jednom novom procesu pokretanja velikih narodnih masa. Mađarska će nastojati, u saradnji sa svojim susjedima, preduzeti adekvatne mjere. Sada smo u situaciji da masa ljudi dolazi, a zemlje Zapadne Evrope žele dospjele migrante vratiti nama. Zbog čega imamo pritisak i sa juga i sa zapada”, rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, podizanje zida ne znači zatvaranje granice sa Srbijom, već samo sprečavanje ilegalnih prelazaka.

“Taj korak se ne odnosi na Srbiju i nije usmjeren ka srpskom narodu, jer ćemo postaviti nove legalne granične prijelaze i proširiti ih. Tražio sam od premijera Vučića da me razumije u vezi s tim pitanjem i poručio mu da ima naše garancije da te mjere (podizanje zida) nisu usmjerene prema Srbiji, jer je Mađarska zainteresovana za mir”, poručio je Orban.

“Ne želimo da zauvijek ostane takva situacija i da razdvojimo Srbiju od Mađarske, već da na neki način utvrdimo očuvanje naše granice”, rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, niko Mađarsku ne može spriječiti da stane na put onima koji ilegalno dolaze u tu zemlju.

“Rado ćemo prihvatiti svakoga ko želi u Mađarsku da dođe zakonskim putem, ali ako dođete u Mađarsku, morate poštovati naše zakone”, rekao je Orban.

Vučić: Jasno je zašto Mađarska podiže zid

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u novijoj historiji dvije zemlje te poručio da je očuvanje stabilnosti prioritetni interes Srbije i najavio da će dvije zemlje zajedno raditi na rješavanju problema povećanog broja migranata.

Priznao je kako se i Srbija suočava sa velikim problemom zbog povećanog broja migranata i da “nije prijatna najava po kojoj će Mađarska podići zid na granici”.

Potvrdio je kako je sa Orbanom otvoreno razgovarao o migrantskoj krizi te da je jasno kako “Mađarska ne podiže zid zbog Srbije, već da bi zaštitila svoje interese i državnu teritoriju”.

“Naći ćemo rešenje u zajedničkoj akciji”, rekao je Vučić, dodajući da će dvije zemlje zajednički djelovati i na granici prema Makedoniji.

Osim o zajedničkom problemu povećanog broja migranata, na zajedničkoj sjednici vlade Srbije i Mađarske razgovarale su i o gradnji brze pruge Beograd – Budimpešta.

Istovremeno će biti održan i Poslovni forum privrednika iz Mađarske i Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije