Organizator napada na istanbulski aerodrom ubijen u Gruziji

Tri osobe pucale su iz automatskog oružja i aktivirale prsluk-bombe 28. juna 2016. (Reuters)

Gruzijske službe sigurnosti objavile su da su ubile osumnjičenog za organizovanje bombaškog napada na istanbulski aerodrom Ataturk 2016. u kojem je ubijeno 45, a povrijeđeno više od 200 ljudi.

Ahmed Čatajev ubijen je u specijalnoj operaciji u Tbilisiju, prijestonici Gruzije, s još tri osobe. Operacija je trajala 20 sati, ubijene su tri osumnjičene osobe, a jedna je uhapšena. Poginuo je i jedan policajac, dok su četiri ranjena.

Nije poznat identitet dvije preostale ubijene osumnjičene osobe.

“Istraga je u toku. Nastavljamo saradnju s našim međunarodnim partnerima kako bismo identifikovali preostalu dvojicu”, rekao je za novinsku agenciju Reuters Nino Giorgobijani, zamjenik šefa gruzijske službe državne sigurnosti.

Gruzijske vlasti istražuju šta su ovi osumnjičenici radili u Gruziji i kako su tamo došli.

Veoma tražen

Čatajev, 37-godišnji Čečen, smatran je članom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Iz Interpola navode da je bio jedan od visokopozicioniranih članova ISIL-a koji govore ruski jezik, te odgovoran za obuku i komandu najmanje 130 boraca.

Izgubio je ruku tokom Drugog čečenskog rata, vođenog između 1999. i 2009. godine. Prije dvije godine preselio se na teritoriju pod kontrolom ISIL-a i stavljen je na listu sankcija američkog Ministarstva finansija zbog planiranja napada na američke i turske institucije. Također je bio i na listi sankcija UN-a, a tražile su ga i ruske vlasti zbog “terorističkih zločina počinjenih na teritoriji Rusije”, navodi Interpol.

Prošle godine obavještajne službe SAD-a i Turske proglasile su ga glavnim organizatorom bombaškog napada na aerodrom Ataturk u Istanbulu. Tri osobe pucale su iz automatskog oružja i aktivirale prsluk-bombe 28. juna 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera