Organizator OI 2020. želi pet novih sportova

Organizatori Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine predložili su širenje takmičarskog programa za još pet sportova.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ima posljednju riječ, no prema njegovim pravilima, organizator ima pravo na proširenje olimpijske lepeze. Odluka će biti donesena naredne godine u Rio de Janeiru.

U Japanu bi čari olimpijskih igara mogli osjetiti sportisti koji to do sada nisu imali priliku. Riječ je o pet novih sportova, a to su bejzbol/softbol, karate, skejtbording, sportsko penjanje i surfing.

„Bejzbol je američki nacionalni sport. Softbol je imao najveću gledanost na igrama u Pekingu. Mislim da bismo njihovim učešćem uveliko obogatili Olimpijske igre 2020.“, kazao je Fujio Mitarai, član organizacionog odbora OI 2020. godine.

Prema pravilima MOK-a, grad domaćin Igara ima pravo predložiti proširenje olimpijske lepeze, za jedan i više sportova. U konkurenciji su bili još kuglanje, skvoš i borilački sport Wushu.

„Ovih pet sportova, odnosno 18 novih događaja, dodatno bi obogatili vrijednost Igara. Naš zaključak je da je ovo najbolji izbor“, dodao je Mitarai.

Karatisti značajni za regiju

Za našu regiju najznačajnije bi bilo učešće karatista koji pripadaju samom vrhu  ovog sporta. Godinama imaju europske i svjetske prvake u raznim kategorijama, ali od karatea velike koristi imao bi i sam domaćin obzirom da je u posljednjih deset godina jedna od najuspješnijih reprezentacija.

„Sportisti će imati još pet godina na raspolaganju do početka igara. Svi oni su vrhunski sportisti i imat će dovoljno vremena da se pripreme za utrke za medalje. Radujem se igrama u Japanu i zaista bih željela da vidim nove sportove u olimpijskoj porodici“, istakla je bivša atletičarka Nako Takahashi.

Preporuka organizatora Igara za prijem novih sportova bit će predstavljena MOK-u koji će konačnu odluku donijeti u Riju augusta naredne godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije