Organske namirnice u vremenu krize

Jedan od najvećih američkih gradova godinama su ignorisali veliki lanci supermarketa. Građani Detroita dugo su se mučili da nabave zdravu hranu.

Novi supermarket sa organskim namirnicama otvoren je nedavno, a Al Jazeerina reporterka Heidi Zoo Castro, istražila je mogu li građani bankrotiranog grada sebi priuštiti skuplju i zdraviju hranu.

Uvenulo ili kiselo

Detroit – prelijep grad izdaleka, ali potpuno drugačiji ako se malo približite. U njemu vlada siromaštvo, glad i kriminal. Da stvari budu gore, gradu nedostaju i veliki supermarketi. Bez automobila, njegovim stanovnicima je teško čak i pronaći zdravu hranu.

Jarissa Brantley, kupac, otkriva: “Teško je. Moram platiti nekome za prijevoz ili čekati taksi. Uvijek moram čekati nekoga, kada završim sa kupovinom.”

Bez prijevoza, lokalna samoposluga često je jedino mjesto gdje se može kupiti hrana. Ali ona nije kvalitetna. U takvoj radnji, jedine opcije za proteine su jaja, salama i šunka, kojoj rok istječe za nekoliko dana.

Erma Tolivero, kupac, kaže: “Meso koje kupujem često je loše. Grašak je uvenuo ili je kiseo od stajanja na policama. To je situacija koja nikome ne ide u korist.”

Ali korist je upravo nešto što Whole Foods Market pokušava stvoriti. Državni lanac otvorio je supermarket u Detroitu prije pet mjeseci, uprkos silnom skepticizmu. Kako da jedan visokokvalitetni lanac organske hrane preživi u bankrotiranom gradu?

Kocka se isplatila. Parking je pun, redovi na kasama dugi. Pojedini kupci putovali su više od dvadeset kilometara, jer smatraju da kvalitet hrane vrijedi većih cijena.

Mobilni market

Naravno, jedan supermarket nije dovoljan da prehrani cijeli grad. Zato se mnogi stanovnici oslanjaju na nove jedinstvene prodavače za nabavku voća i povrća.

“Breskvice i zeleniš” mala je trgovina koja uz mobilni market, kupcima nudi svježe proizvode.

“Vozeći se ulicama želimo osigurati hranu osobama koje nemaju prijevoz. Postoje ljudi koji žele zdravu i svježu hranu, a ne mogu se kretati jer su u invalidskim kolicima ili nemaju vozačku dozvolu. Oni ne mogu otići u supermarket, zato mi dolazimo njima”, govori jedna žena koja je došla kupiti robu, dok drugi kupac dodaje: “Dobio sam ananas, šlive i gljive. Nije loše!”

Nije loše i postaje sve bolje. To je odraz duha građana Detroita.

Izvor: Al Jazeera