‘Orlovi’ krenuli na olimpijski turnir u Rio

Viceprvak svijeta, košarkaška reprezentacija Srbije, u ponedjeljak je krenula na olimpijsku ekspediciju. Sa aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu poletjeli su za Južnu Ameriku.

Reprezentacija Srbije otišla je u Rio de Janeiro preko Argentine, gdje će odigrati posljednji predolimpijski turnir. Javnost u Srbiji je ponovo, kao što je to radila prije 15-ak godina, košarkaše na Olimpijske igre ispratila s velikim apetitima.

“Nismo navikli stvarno na ovakve ispraćaje, mi smo obično odlazili negde tamo na zadnja vrata, a vraćali se na velika… Tako da ne znam ove godine kako će biti, ali nadam se da ćemo da se vratimo kao pobednici”, kazao je reprezentativac Srbije Miroslav Raduljica.

Recept za uspjeh ima selektor Srbije Aleksandar Đorđević.

“U našim torbama stoje sva uputstva koja su potreban za život, a ja se nadam da mi imamo sva uputstva za rezultat koji svi želimo i kome težimo da donesemo iz Rija”, rekao je on.

U grupnoj fazi s Amerikancima

Srbija se nalazi u Grupi A, iz koje će u nokaut fazu proći četiri reprezentacije.

“Najjača reprezentacija na košarkaškom olimpijskom turniru u Riju je svakako selekcija SAD-a, sa kojom će se Srbija sastati već u grupnoj fazi”, izvijestio je iz Beograda Al Jazeerin reporter Dušan Hadži Nikolić.

To može biti prednost za košarkaše Srbije, jer u slučaju prolaska u drugi dio takmičenja, s Amerikancima se ne mogu ponovo sresti prije finala.

“Ja jedino što mogu da obećam je to da ćemo igrati najbolju košarku što možemo, da ćemo se boriti, a da li će to biti dovoljno za medalju ili šta će, to ne znam”, zaključio je Miloš Teodosić, reprezentativac Srbije.

Olimpijsku avanturu košarkaši Srbije počinju 6. augusta protiv Venecuele i nadaju se da će u Riju ostati sve do 21. augusta, zadnjeg dana Igara, kada se budu igrale utakmice za medalje.

Izvor: Al Jazeera