Oronuli zidovi i bube oko malih pacijenata

Loše stanje objekata u mnogim zdravstvenim centrima Srbije višedecenijski je problem koji se rješava samo povremeno i sporadično. Pacijenti se liječe, a medicinsko osoblje često radi u ponižavajućim uslovima.

U centar pažnje posljednjih dana došla je Očna klinika u Beogradu nakon što su se na Facebooku pojavile fotografije prostorija te ustanove koje su u katastrofalnom stanju.

„Umesto dečjih slika, iza krevetca dvogodišnjeg Luke je ispucali zid. Dolazak u očnu bolnicu za Irenu Antić bio je šok“, izvještava Jelena Milutinović, reporterka Al Jazeere.

Ne mogu da spavaju

Ne samo da su prostorije potpuno neuslovne,  već noću, zbog insekata, ne mogu da spavaju, javlja ona.

Irena Matić, majka ovog malog pacijenta, kaže:

„Kad sam videla zidove, to mi je bilo najgore. A i bube noću, ima ih dosta…“, opisuje ona.

Sedamdeset godina stara zgrada očne klinike više liči na neupotrebljivu ruinu, nego na ustanovu u kojoj se vodi briga o bolesnicima.

Posebno uznemirava što je dječije odjeljenje u najlošijem stanju. U Kliničkom centru objašnjavaju da ovo odjeljenje još nije došlo na red za renoviranje a tvrde da su prethodnih godina uputili više zahtjeva nadležnima.

“Doneo sam ovde 20-tak upućenih molbi, dopisa raznih institucija kojima mi treba da šaljemo, između ostalih i Ministarstvu zdravlja, imamo čak i iz 2008. godine rešenje inspekcije Ministarstva zdravlja da hitno mora da se reši pitanje dečjeg odeljenja. Ništa konkretno nismo dobili, uvek je odgovor bio: Da, u pravu ste, to će svakako doći na red”, kaže Ivan Stefanović, direktor Očne klinike. 

Ruinirani prozori u ovoj klinici nisu, nažalost, usamljen slučaj. Prije se može reći da je ovakav prizor uobičajena i prava slika zdravstvenih ustanova u Srbiji.

U sličnom stanju su i druge,  i po sto godina, stare zgrade u okviru Kliničkog centra.

U Udruženju sestara Srbije kažu da je stanje u bolnicama odraz nebrige nadležnih, kako prema pacijentima, tako i prema zaposlenima.

“Posteljni fond nije kvalitetan i dovoljan. Težak bolesnik mora da bude na kvalitetnom dušeku, da sestre što manje moraju fizički da se troše…Mi smo sveli da su kod nas sestre  i fizički radnici i rade poslove koje im nisu u opisu posla“, kaže Verica Milovanović iz Udruženja medicinskih sestara.

Čeka se na useljenje

Kako objašnjavaju u najvećem zdravstvenom centru Srbije, jedan od razloga što se ne ulazi dovoljno u rekonstrukciju  Kliničkog  centra je i to  što se već decenijama čeka se na useljenje u nezavršenu novu zgradu.

“Mi ovu situaciju možemo da prevaziđemo gledajući u globalu na nivou kliničkog centra koje neće biti gotove do 2016. godine“, kaže Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Dok se zaposleni u Kliničkom centru nadaju da će na posljednji zahtjev već sljedeće nedjelje dobiti pozitivan odgovor od nadležnih, u Ministarstvu zdravlja su nam samo kratko rekli da rukovodstvo Kliničkog centra  rekonstrukciju Očne klinike najprije mora staviti na vrh prioriteta.

Dok se nadležni ne dogovore, mali pacijenti liječe se u alarmantno lošim uslovima.

Izvor: Al Jazeera