Oružane grupe slabe Vladu Libije

Centralna Vlada u Libiji oslabljena je zbog sve jačeg utjecaja oružanih grupa različitih ideologija.

Za vrijeme vladavine Muammera Gaddafija, Libija je imala regularnu vojsku, ali i jedinice afričkih dobrovoljaca. Međutim, kada je počela revolucija 2011. godine, doslovno je svaki grad osnovao svoju jedinicu koja se borila protiv Gaddafijeve vojske. Nakon što je Gaddafi svrgnut, oružane grupe su se odbile razoružati.

Nastavile su održavati red i mir, svaka na svojoj teritoriji.

Proteklih mjeseci, te se grupe međusobno sukobljavaju.

Da situacija bude još kompliciranija, Libija danas ima dvije Vlade. U glavnom gradu Tripoliju je Generalni nacionalni kongres, a na krajnjom istoku zemlje, u gradu Tobrouk, je druga Vlada, nastala iz raspuštenog parlamenta u Tripoliju.

Regularna libijska vojska je slabo obučena i raspoređena po ulicama tek od novembra 2013. godine kako bi održavala red i mir. Novi regruti nemaju iskustva, slabo su i neredovno plaćeni. Odani su Generalnom nacionalnom kongresu u Tripoliju.

Oružne grupe u Libiji

Libijska nacionalna vojska, koju predvodi odmetnuti general Khalifa Heftar, odana je Vladi u Tobrouku. Heftarove snage vode borbu protiv Generalnog nacionalnog kongresa, kojeg smatraju ”islamističkim”, kao i oružanih grupa njima bliskim. Uživaju podršku Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Revolucionarno vojno vijeće Zintana je jedna od najjačih oružanih grupa u Libiji. Imaju sjedište u planinama jugozapadno od Tripolija. Stekli su slavu nakon što su zarobili Gaddafijevog sina Saif al-Islama.

Libijski štit je formiran 2012. godine kako bi ujedinio nekoliko oružanih grupa na priobalju, uključujući iz Misrate i Zintana. Blizak je Generalnom nacionalnom kongresu u Tripoliju.

Tu je i Štab libijskih revolucionara, koji je osnovan 2013. godine da održava red i mir u Tripoliju. Imaju proislamsku orijentaciju.

Al-Saiqa je specijalna jedinica sačinjena od bivših padobranaca, komandosa i paravojnih jedinica iz Gaddafijevog doba. Odgovara direktno Ministarstvu odbrane u Tobrouku i bori se na strani generala Heftara.

Ansar Al-Sharia, bazirana na istoku Libije, ima za cilj primjenu šerijata. Ne priznaje Vladu u Tripoliju, niti u Tobruku. 

Misrata brigada je jedna od moćnijih brigada u zemlji. Ima blizu 40.000 vojnika i aktivno je učestvovala u svrgavanju Gaddafija. Većina njenih pripadnika podržava Generalni nacionalni kongres u Tripoliju. 

Na kraju, u gradu Siirt, grupa Islamska država Irak i Levant uspostavila je svoje sjedište. Oni su položili zakletvu samoproglašenom halifi u Iraku i Siriji.

Izvor: Al Jazeera