Oružane snage Bosne i Hercegovine pred ključnim reformama

Bosna i Hercegovina obilježava Dan Oružanih snaga i 11. godišnjicu njihovog osnivanja. Vojska svoj dan dočekuje s tek usvojenim Pregledom odbrane, čije je usaglašavanje dugo trajalo. Stigle su i kritike na usvojeni Pregled, ali iz mjerodavnog ministarstva odgovaraju da se unapređuje ono što nije bilo učinkovito.

Kao i u nizu važnih pitanja u Bosni i Hercegovini, usvajanje akta dogovaralo se godinama. Dogovor je postignut uz mnogo odricanja, kaže ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

“Ne može se kazati da je sam netko dobio nešto nego svi koji su sudjelovali u kreiranju tih dokumenata su se, tražeći kompromis, odrekli nekih stvari kako bismo na kraju svi dobili”, dodaje.

Tvrdi se, viziju vojnog razvoja u narednih 10 godina. Naglasak je stavljen na nabavku helikoptera ili borbenih oklopnih vozila, za šta je osiguran novac. General Oružanih snaga Senad Mašović kaže da predstoji period modernizacije.

Otvaranje skladišta, urušavanje brigade

“Po prvi put od formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, danas Oružane snage imaju vrlo ambiciozan plan modernizacije Oružanih snaga”, naglašava.

Vojnim smjernicama ljudstvo se smanjuje.

“Oružane snage umjesto 10.000 ubuduće će imati 9.200 oficira, podoficira i vojnika. Smanjuje se i aktivna rezerva sa 5.000 na 4.600 ljudi”, izvještava iz Sarajeva Boris Gagić, novinar Al Jazeere.

Dovoljno za kritike nekadašnjeg zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića, koji postavlja pitanje zašto se otvara novo skladište oružja i municije u bh. entitetu Republika Srpska kod Sarajeva. Ili se, smatra, urušava jedna vojna brigada.

“Formirana su tri nukleusa etničkih vojski, jedina naša istinski multietnička jedinica, brigada taktičke podrške je očerupana brutalno, ultimatumom, i to tako što su tri najvažnija elementa u toj jedinici, vojno-obavještajni bataljon, bataljon vojne policije i bataljon veze, stavljeni pod nadležnost operativne komande”, dodaje.

“Operativno, nema gašenja brigade te se poboljšava ono što nije funkcionalno”, kaže u odgovoru Sead Jusić, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

Perspektivna vojna imovina

“Bilo je neophodno da određene njene bataljone stavimo pod neposrednu komandu operativne komande Oružanih snaga, što samo unapređuje sistem. Niti je tu neko popustio, dobivao niti gasio”, dodaje.

Dokument je usvojilo tročlano bosanskohercegovačko predsjedništvo.

“Predviđena je malo drugačija struktura nekih od jedinica, ojačana je logistika pješadijskih brigada i inženjerski dio”, kaže predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Jedinice su smještene u perspektivnim vojnim kasarnama. Njih 57 treba biti uknjiženo na državu, što dijelom osporavaju vlasti u Banjoj Luci. Ovo pitanje i provođenje Pregleda odbrane neophodno je za aktiviranje Akcionog plana za članstvo države u NATO-u.

Izvor: Al Jazeera