Oružani napadi u Iranu, 12 poginulih

Najmanje 12 ljudi je poginulo, a 43 je povrijeđeno u dva napada u Teheranu, saopćili su zvaničnici Hitne pomoći.

Iranska državna televizija objavila je da su četiri osobe, uključujući i bombaša samoubicu, napale mauzolej nekadašnjeg lidera ajatolaha Khomeinija i da su čuvari ubili jednog napadača.

Jedna žena uhapšena je nakon napada. Iransko ministarstvo za obavještajne službe napade je okarakterisalo kao terorističke.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je da “Iranska nacija ide naprijed i ovaj vatromet koji se dogodio danas neće ni najmanje utjecati na volju naroda”.

Kako se navodi, četiri naoružana muškarca su izvela napad u zgradi parlamenta, dok su drugi napali turbe ajatolaha Khomeinija.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Irana Hussein Zulfikari izjavio je kako su napadači u zgradu parlamenta ušli u ženskoj odjeći i ogrnuti plahtama.

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzeli su odgovornost za napade, javila je agencija Amaq povezana s grupom ISIL.

Raznio se u zgradi parlamenta

Ranije je saopćeno da se jedan od napadača raznio u zgradi parlamenta na četvrtom spratu, javila je državna televizija IRIB.

“Panika se širi ulicama glavnog grada zbog napada. Nastao je haos unutar parlamenta. Vrlo je vjerovatno da su ovo bili koordinirani napadi. Teško da je slučajnost da su se napadi desili u nekoliko minuta. Turbe ajatolaha Khomeinija je sveto mjesto i stvarno je ovo napad na srce iranske vlade i njihov način razmišljanja”, javio je reporter Al Jazeere Andrew Simmons.

Ranjeni u napadu prebačeni su u četiri bolnice u Teheranu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije