Oružani upad u ured Al Jazeere u Jemenu

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize (EPA)

Borci jemenskih Husija upali su u zatvoreni ured mreže Al Jazeere u prijestolnici Sani i ukrali preostalu opremu.

Upad se desio nekoliko sati nakon što je u nedjelju kanal Al Jazeere na arapskom jeziku emitirao dokumentarac nazvan “Ukradena oružja u Jemenu”, u kojem su prikazane pljačke oružja koje su izvodili pripadnici pokreta Husi.

“Svjedoci navode da je više od 10 boraca stiglo u dva vozila i da su upali u ured, nakon čega su počeli krasti preostali namještaj, stolove i televizore”, kazao je Saeed Thabit, šef ureda Al Jazeere u Jemenu.

U dokumentarnom filmu je prikazano kako su pobunjenici Husi uspjeli doći do teškog naoružanja, gdje skladište oružje te koliko ga imaju i koju vrstu oružja koriste.

Prije dvije godine se desio sličan upad u ured, u kojem je osoblje Al Jazeere napadnuto i kada im je zaprijećeno smrću.

Borci iz pokreta Husi su 2015. oteli inženjera Al Jazeere i člana osiguranja u Sani.

Rat u Jemenu

Zemlja na arapskom poluotoku je pogođena sukobima od 2014. godine, kada su borci Husi, povezani sa Iranom, u saradnji sa snagama lojalnim bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu, zauzeli velike dijelove zemlje, uključujući i prijestolnicu Sanu.

Saudijska Arabija i njeni zaljevski saveznici su pokrenuli vojnu kampanju u Jemenu u martu prošle godine sa ciljem da spriječe Husije i snage lojalne Salehu da preuzmu kontrolu nad zemljom.

Sukob je ostavio razarajuće posljedice na zdravstveni sistem Jemena, koji je na granici raspada, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju UNICEF-a.

Humanitarne organizacije imaju problem da dopreme pomoć velikom dijelu zemlje zbog borbi i zračnih udara, a Ljekari bez granica su za situaciju rekli da je “veoma izazovna”.

Nekoliko medicinskih ustanova je uništeno ili oštećeno.

Koalicija je također uvela blokadu morskih pristupa, a zračni udari su doveli praktično do potpune blokade Sane.

Izvor: Al Jazeera