Oružano nasilje u SAD-u u 2017. dostiglo rekord

Masakr u Las Vegasu spada u najsmrtonosnije slučajeve masovne pucnjave koju je izvela jedna osoba zabilježene u novijoj američkoj historiji (EPA)

Oružano nasilje u Sjedinjenim Američkim Državama dostiglo je rekordno visoku stopu u 2017. godini, s više od 60.000 incidenata u kojim je poginulo gotovo 15.000 ljudi, navodi se u izvještaju neprofitne organizacije koja vodi statistiku o oružanom nasilju.

Masakr koji se 1. oktobra dogodio u Las Vegasu spada u najsmrtonosnije slučajeve masovne pucnjave koju je izvela jedna osoba zabilježene u novijoj američkoj historiji, prenosi Tanjug.

Stephen Paddock pucao je na 22.000 posjetilaca koncerta iz svoje hotelske sobe, ubio 60 ljudi, a ranio stotine. U policiji je saopćeno da Paddock nije imao veze s međunarodnim oružanim grupama, kao ni kriminalni dosje.

Napad u crkvi

Gotovo mjesec kasnije u crkvu u Texasu ušetao je napadač i počeo ispaljivati hice, usmrtivši 26, a ranivši 20 prisutnih na nedjeljnoj misi. Policijski zvaničnici saopćili su da je napadač planirao oduzeti što više života.

Na koncertu u Little Rocku u Arkansasu, 1. jula u jutarnjim satima, dogodila se pucnjava u kojoj je ranjeno 28 osoba.

Još jedan od napada dogodio se 14. juna, kad su kongresmen Steve Scalise i još tri osobe ranjeni tokom bejzbolskog treninga izvan Washingtona.

U arhivi oružanog nasilja masovna pucnjava definirana je kao incident u kojem bude ranjeno ili ubijeno četiri ili više osoba, a u SAD-u je bilo više od 340 takvih slučajeva tokom 2017. godine.

Izvor: Agencije