Osam evropskih zemalja podržalo nuklearni sporazum s Iranom

Iran je u utorak potvrdio da je nedavno testirao balističku raketu (EPA)

Osam evropskih zemalja je ponovilo posvećenost nuklearnom sporazumu s Iranom te istovremeno pozvalo Teheran da prekine s “destabilizirajućim regionalnim aktivnostima”, posebno lansiranjem balističkih raketa.

U njihovoj izjavi se navodi da je “potvrđeno da se Iran pridržava preuzetih obaveza”.

Tee zemlje su upozorile da bi aktivnosti povezane s balističkim raketama, među kojima “lansiranje raketa sposobnih da nose nuklearne bojeve glave i transfer projektila, tehnologije i komponenti za projektile”, predstavljale kršenje rezolucije Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izjavu su potpisali ambasadori pri UN-u Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Belgije, Holandije, Italije, Poljske i Švedske, a ona je pročitana pred sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o iranskom poštovanju preuzetih obaveza.

Stav SAD-a

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da će SAD nastojati da uvjeri Vijeće sigurnosti UN-a da zauzme čvršći stav kako bi spriječio Iran da radi na balističkim raketama koje mogu da nose nuklearno oružje i da izvodi probna lansiranja.

On je, pred Vijećem sigurnosti, rekao da embargo na oružje Iranu ne bi trebao da bude ukinut 2020. godine, i pozvao članice tog tijela UN-a da uspostave mjere kontrole u lukama i na otvorenom moru, kako bi se spriječili napori Teherana da zaobiđe embargo.

Pompeo je nakon sjednice rekao novinarima: “Ova prijetnja je realna i nad nama je. Jasno smo vidjeli da nuklearni sporazum sa Iranom nije bio uspješan u zaustavljanju ovog štetnog djelovanja”, prenosi Reuters.

Pompeo je i dodao da Vijeće sigurnosti UN-a ima odgovornost da zaštiti stanovništvo Bliskog istoka, Amerikance na proputovanju Bliskim istokom i Evropljane, koji su svi sada izloženi riziku od iranskih raketa.

“Pozvali smo svaku članicu da preduzmu mjere kako bi postigli ovaj cilj”, rekao je na kraju američki državni sekretar.

Reuters dodaje da Rusija i Kina, koje u Vijeću sigurnosti imaju pravo veta, vjerovatno neće podržati mjere koje Pompeo predlaže.

Testiranje balističkih rakete

Iran je u utorak potvrdio da je nedavno testirao balističku raketu, a što su osudile Sjedinjene Američke Države.

SAD je iskoristio raketni test da bi zatražio od evropskih zemalja da ih slijede u ponovnom uvođenju oštrih sankcija Iranu.

Prema sporazumu sa Iranom iz 2015. godine, Teheran treba postepeno obustaviti testiranja balističkih raketa, ali sporazum ne brani takva testiranja.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se u maju iz tog sporazuma i uveo ponovo sankcije Iranu, dok evropske zemlje rade na očuvanju sporazuma, koji Iranu zabranjuje obogaćivanje uranija.

Izvor: Agencije