Osam milijuna kuća zjape prazne

U Meksiku milijuni ljudi pokušavaju doći do domova koje sebi ne mogu priuštiti. Kako bi odgovorili na ove zahtjeve, građevinari su napravili osam i pol milijuna novih kuća za idućih 12 godina. Mnoge nove zgrade sada su prazne.

Ti domovi trebali su biti ostvarenje sna milijunima Meksikanaca. Godinama su teško radili boreći se da pronađu pristupačno mjesto za život. Silvia Martinez se sa suprugom doselila u La Trinidad prije sedam godina.

Nakon što su kupili kuću zahvaljujući kreditu s niskom kamatnom stopom, koji je djelomično financirala Vlada, njihov san o vlasništvu doma pretvorio se u noćnu moru.

Čak 40 posto domova prazno

“Nema javnog prijevoza, raste kriminal, ne možemo pronaći posao. Malo je škola i igrališta za djecu”, kaže Silvia.

U 30 kvadrata jedva ima mjesta za četvoročlanu obitelj. Silvia je morala kuhinju pretvoriti u radnju, kako bi suprugu pomogla u kupovini krajnje neophodnog automobila.

“Mnogi su se doselili ovdje, ali su odustali nakon dva-tri mjeseca, jer nisu mogli izdvojiti novac za prijevoz do posla”, objašnjava Silvia.

Više od 40 posto domova u La Trinidadu je prazno. Neki su napušteni, a drugi nisu nikada ni prodani.

“Ova kuća je napuštena poput tisuća drugih u kvartu. To najbolje ilustrira neuspjeh meksičke Vlade u posljednjem desetljeću da omogući pristupačno mjesto za život siromašnijim obiteljima”, javlja reporterka Al Jazeere Rachel Levin.

Od 2000. godine više od dva milijuna jeftinih stanova izgrađeno je pomoću poticaja Vlade. Glavni problem je što su se izvođači radova više usmjerili ka ostvarivanju profita, nego gradnji održivih naselja.

Skupa politika

“Ovo je bila dominantna građevinska politika federalne Vlade. Za izvođače je kratkoročno bila financijski uspješna, ali dugoročno vrlo skupa za naše društvo”, kaže arhitekt Arturo Ortiz.  

U siječnju je Vlada objavila nove mjere, koje su podrazumijevale financiranje gradnje naselja isključivo u blizini gradova. 

A to su dobre vijesti za Mariju Elenu Patino, koja posljednjih 20 godina živi u kampu unutar Mexico Cityja, jer si ne može priuštiti skupe stanove u središtu glavnog grada.

“Nadam se da će nam Vlada pomoći sa pozajmicom za stan, jer je kamp premali, a moja obitelj raste”, kaže Maria.

Maria, poput mnogih njenih sugrađana, očajnički treba novi životni prostor, ali na trajno napuštanje svoje zajednice još nije spremna.

Izvor: Al Jazeera