Osam mjeseci nije razjašnjena smrt Dženana Memića

Više od osam mjeseci nakon smrti 22-godišnjeg Dženana Memića iz Sarajeva ostaju nerazjašnjene okolnosti pod kojima je zadobio povredu glave od koje je i preminuo. Sudi se dvojici muškaraca koji su, prema optužnici, automobilom udarili Memića, a potom skrivali zločin. Porodica i dio javnosti u to sumnjaju, a tok istrage otkriva velike propuste u saradnji kantonalnog tužilaštva i policije.

Romantična šetnja s djevojkom Velikom alejom u sarajevskom naselju Ilidža za Dženana Memića završila je tragično. Povrede glave, koje je u noći 8. februara zadobio na tom mjestu, nije preživio. Kako ih je zadobio, ne zna se ni danas. Dženanova djevojka, koja je bila svjedok događaja, poziva se na amneziju.

“Tužilaštvo događaj najprije karakterizira kao saobraćajnu nesreću s nepoznatim počiniocima, potom vodi istragu za ubistvo, da bi se optužnicom ponovo vratilo na priču o saobraćajnoj nesreći”, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Komesar tvrdi da nije kriv

Slučaj je uznemirio javnost. Stotine građana u dva navrata, u aprilu i maju, izlaze na ulice izražavajući nezadovoljstvo istragom i radom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Slučaj dodatno komplicira nejasnoća o tome je li policajac, koji je uzimao iskaz Dženanove djevojke, mijenjao izjavu. Policijski komesar odbija ispitati odgovornost tog policajca, iako je to od njega tražila glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić.

“Ja sam tražila da se odgovori na pitanje kako je moguće da ovlaštena službena osoba o istom događaju u svojstvu ovlaštene službene osobe govori sasvim različito. I tad odgovor nisam dobila”, rekla je Burzić.

Odgovore na pitanja šta se desilo u slučaju “Memić” traži i Skupština KS-a koja, s ciljem utvrđivanja činjenica, formira Komisiju za sigurnost. No, to tijelo komesara Vahida Ćosića optužuje za davanje lažnih informacija i prikrivanje činjenica te traži pokretanje disciplinskog postupka protiv njega. On optužbe odbija:

“Apsolutno ono što mi se stavlja na teret, ne osjećam se krivim. To ću i dokazati prilikom vođenja postupka”, kazao je Ćosić.

Konfuzija zbog curenja informacija iz Tužilaštva te međusobne optužbe Tužilaštva i policije o propustima u vođenju slučaja za porodicu Memić su znak da se istraga od početka vodila u krivom smjeru.

“Svi ključni ljudi iz Ministarstva unutrašnjih poslova, iz Tužilaštva su mi rekli da se radi o ubistvu. Da bi krajem juna opet preinačili u saobraćajnu nesreću. Znači, ovdje neko ili ne zna svoj posao ili neće da ga radi kako treba”, rekao je Muriz Memić, Dženanov otac.

‘Nek’ me puste da tugujem’

Zbog toga će novim protestima tražiti prekid suđenja, koje je počelo u septembru. Pripremaju letke i transparente sa zahtjevima. Osnovni je istina za Dženana.

“Pa, ja od početka samo tražim istinu. Ja kad saznam istinu, ja ću se tek onda smiriti. Onda nek’ me puste da tugujem. Ja još ne mogu da tugujem. To niko ne shvata kako je to”, navodi Muriz Memić.

Jedina osoba koja može reći istinu o događajima u noći 8. februara je Dženanova djevojka. Porodica se nada da će to i učiniti na drugom ročištu pred Kantonalnim sudom, kada se pojavljuje u svojstvu svjedoka.

Izvori: Al Jazeera