Osam poginulih u samoubilačkom napadu

Šest osoba poginulo je u napadu na patrolno vozilo vojske i policije u Tajiju (Reuters)

U napadima sjeverno od Bagdada, među kojima je i treći samoubilački napad posljednjih dana, u utorak je poginulo najmanje osam osoba, saopćili su irački zvaničnici.

Najteži napad dogodio se kada je bombaš samoubica automobilom punim eksploziva udario u zajedničku patrolu vojske i policije blizu jednog zatvora u mjestu Taji, sjeverno od Bagdada.

Tom prilikom poginulo je šest osoba, od kojih su tri vojnici, a ranjeno je još 14 ljudi, rekli su sigurnosni i zdravstveni zvaničnici.

U pucnjavi i bombaškim napadima u gradovima Baquba i Mosul poginule su dvije osobe, prenosi AFP.

Najmanje 68 žrtava

Poslije ovih napada broj poginulih u nasilju u protekla tri dana u Bagdadu i sjeverno od prijestolnice povećao se na najmanje 68, a ranjenih na 152.

Bombaš samoubica detonirao je eksploziv u ponedjeljak, dok su pripadnici paravojnih snaga čekali u redu za plaću u Tajiju i ubili najmanje 18 osoba.

Ogranak Al-Kaide, Islamska država Iraka, prošle godine je obećao da će vratiti zemlju izgubljenu tokom dugotrajnog rata protiv snaga SAD-a i njihovih partnera i pozvao iračke sunije da ustanu protiv Vlade Nurija al-Malikija.

Premijer Maliki suočava se s masovnim protestima sunijskih muslimana, koji tvrde da Vlada marginalizira njihovu zajednicu nakon pada Saddama Husseina i uspona šijske većine u Iraku.

Izvor: Agencije