Osam puta više zahtjeva za azil u Srbiji

Među tražiocima azila najviše je državljana Sirije, Afganistana i Iraka (EPA)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je u prvoj polovini godine broj tražilaca azila osam puta veći nego u istom periodu lani i da je, uprkos tome, stabilno stanje sigurnosti na granici.

“I pored povećanog priliva migranata i tražilaca azila u Srbiji, ostvareno je stabilno stanje bezbednosti na državnoj granici”, ocijenio je na parlamentarnom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove, predstavljajući izvještaj o rezultatima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u prvoj polovini 2015. godine.

U izvještaju se navodi da je u tom periodu drastično povećan broj tražilaca azila te je izraženo 37.389 namjera za traženje azila u Srbiji, što je za osam puta više u odnosu na isti period 2014. godine.

Među tražiocima azila najviše je državljana Sirije, Afganistana i Iraka.

Migracije s Kosova u opadanju

Na drastičan porast broja migranata, između ostalog, utjecale su i migracije državljana Srbije s područja Kosova, koje su od kraja februara u trendu opadanja, rekao je Stefanović.

U prvoj polovini godine također je veoma izražena aktivnost kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Registrirano je 437 krivičnih djela koje su izvršile 562 osobe, a među krijumčarima je najviše državljana Srbije, Hrvatske, Bugarske i Makedonije.

Izvor: Agencije