OSCE napali hakeri, sumnja se na Ruse

Organizacija OSCE, koja ima 57 članica, poznata je po svome radu na izborima i svojoj ulozi u Ukrajini gdje prati dogovor o prekidu vatre (Reuters)

Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi (OSCE) bila je meta hakerskog napada, kazala je glasnogovornica ove organizacije u srijedu, prenosi agencija Reuters.

Francuski list Le Monde navodi kako iza napada ruska hakerska grupa, no iz OSCE-a, organizacije koja prati pitanja sigurnosti i ljudskih prava, navode kako nemaju kapaciteta za istraživanje navoda.

„Desio se napad. To smo otkrili početkom novembra. Sistemi su sada sigurni i dobili smo potpuno nove sigurnosne sisteme i šifre“, izjavila je glasnogovornica OSCE-a čije je sjedište u austrijskom Beču, te potvrdila priču Le Mondea.

Neimenovani izvor iz zapadnjačkih obavještajnih službi za Le Monde je kazao kako je za napad odgovorna špijunska cyber grupa poznata kao APT28.

Isti izvor je Le Mondeu rekao kako ova grupa stoji i iza napada na vodstvo Demokratske stranke tokom predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Napadi tokom izbora

Glasnogovornica OSCE-a izjavila je kako je ova organizacija upoznata sa „špekulacijama“ kako iza napada stoji APT28.

„No, mi nemamo kapacitete za provođenje takve istrage i ne želimo špekulirati“, dodala je.

Američke obavještajne službe su zaključile kako je Rusija pokušala utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u 8. novembra tako što je hakirala pojedince i grupe, uključujući i tijela Demokratske stranke.

Organizacija OSCE, koja ima 57 članica, poznata je po svome radu na izborima i svojoj ulozi u Ukrajini gdje prati dogovor o prekidu vatre između ukrajinskih jedinica i istočnih separatista koji imaju podršku Rusije.

Izvor: Agencije