OSCE: Nasilje u Ukrajini u porastu

Tim stručnjaka obišao je u utorak zonu pada leta MH17 i izvukao posmrtne ostatke nekoliko žrtava (Reuters)

Međunarodni posmatrači izdali su oštro upozorenje zbog eskalacije nasilja na istoku Ukrajine, gdje holandski timovi pokušavaju da dođu do dijelova srušenog malezijskog aviona MH17, uz malo uspjeha.

Organizacija za evropsku saradnju i saradnju (OSCE) saopćila je da su “stepen nasilja na istoku Ukrajine i rizik od dalje eskalacije sukoba visoki i u porastu”, prenio je AFP.

“Više od dva mjeseca nakon potpisivanja protokola iz Minska (o prekidu vatre), ona ne prestaje”, rekao je Michael Bociurkiw iz specijalne misije OSCE-a u Ukrajini na konferenciji u Kijevu.

Specijal: Kriza u Ukrajini

U međuvremenu, holandski timovi istražitelja pregovaraju sa pripadnicima proruskih snaga da im omoguće pristup olupini aviona, koji se srušio u julu, kada je poginulo 298 putnika i članova posade, većinom Holanđana.

Tim stručnjaka obišao je u utorak zonu pada letjelice i izvukao posmrtne ostatke nekoliko žrtava, kao i identifikaciona dokumenta, koji će biti naknadno prebačeni u Holandiju.

Osjetljiva situacija

Zbog osjetljive sigurnosne situacije, nemoguće je znati kada će njihov rad biti nastavljen, saopćila su holandska ministarstva sigurnosti i pravde.

Ukrajina optužuje Rusiju da je opremila proruske snage raketom kojom je avion oboren, dok Moskva i proruske snage za incident krive Kijev.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku poslove i sigurnost Federica Mogherini izjavila je u Berlinu da će šefovi diplomatija EU-a na sastanku u Briselu u ponedjeljak razgovarati o tome da li da pooštre sankcije Rusiji, kao i o načinima za pomoć Ukrajini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je, međutim, da uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji nije planirano “u ovom trenutku”, osim eventualne zabrane putovanja za lidere proruskih snaga.

Izvor: Agencije