OSCE: Revizija bez izgleda da promijeni presudu

Voditelj misije OSCE-a prvi je diplomat koji se usprotivio mogućoj reviziji presude (Al Jazeera)

Voditelj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore ocijenio je da bi obnova postupka po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) samo pogoršala stanje i u BiH i u regiji, a nema izgleda da bi promijenila presudu iz 2007. kojom su vlasti u Beogradu oslobođene krivice.

U intervjuu za sarajevsko Oslobođenje taj američki diplomat je kazao kako “ni on, niti bilo tko u OSCE-u ne želi zaustaviti traganje za pravdom, no zahtjev za reviziju presude iz 2007. u sadašnjem trenutku vidi kao očajnički korak za kojega nema nikakve osnove”.

“Revizija nije dobar korak”, kazao je Moore dodajući kako je takvu poruku prenio i bošnjačkim dužnosnicima u tijelima vlasti BiH, poput predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

Voditelj misije OSCE-a prvi je diplomat koji se izrijekom očitovao protiv moguće revizije presude.

Moore istodobno tvrdi kako odustajanje od tog koraka, koji bi “samo donio velike političke štete i nikakvu korist, ne dovodi u pitanje karakter rata u BiH niti njegove posljedice”.

“Oni koji znaju prošlost ove zemlje, oni koji poštuju ovu zemlju, znaju i činjenice – narod zna kakvi su zločini počinjeni na ovim prostorima. Genocid u Srebrenici već je potvrđen na međunarodnoj razini”, kazao je Moore.

I srpske stranke upozoravaju na moguću krizu

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ranije je najavio kako će odluka o tome hoće li biti podnesen zahtjev za reviziju presude biti donesena na temelju pravnih argumenata te da na to neće utjecati nikakva politika.

Komentirajući takvu mogućnost, ranije ovog tjedna Izetbegović je potvrdio kako je svjestan mogućih posljedica, uključujući i pogoršanje odnosa unutar BiH, kao i onih sa Srbijom, ocjenjujući kako bi eventualna revizija mogla dovesti do “najveće postdejtonske krize”.

Čelnici političkih stranaka sa srpskim predznakom, koje čine vladajuću koaliciju na državnoj razini u BiH, zaprijetili su kako će izazvati krizu vlasti ako bošnjačka strana pred ICJ-em podnese zahtjev za reviziju presude.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović najavio je “žestoki odgovor” njegove stranke.

“Ako Izetbegović pokrene reviziju doći će do zastoja u tijelima vlasti BiH, a za to će biti kriv sam lider SDA”, kazao je Borenović, čelnik stranke čiji su članovi i predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Izvor: Agencije