OSCE zabrinut za sigurnost novinara u BiH i Hrvatskoj

Snažno osuđujem sve prijetnje novinarima, kazao je Desir (EPA)

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir pozvao je danas vlasti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini da istraže brojne prijetnje smrću novinarima i osiguraju njihovu sigurnost, a nakon nedavne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju šestorici Hrvata, lidera takozvane “Herceg-Bosne”.

“Snažno osuđujem sve prijetnje novinarima, naročito one sa ciljem da se oni ućutkaju. Vlast ima obavezu da osigura da novinari rade u sigurnim uslovima i da procesuira osobe koje im prijete”, naveo je Desir.

Prijetnje novinarima Al Jazeere

U saopćenju se podsjeća da su između ostalih, ozbiljne uvrede i prijetnje smrću na društvenim mrežama primili novinari Al Jazeere i portala tačno.net u BiH, kao i novinari portala Index.hr u Hrvatskoj.

Novinar Al Jazeere Sanel Kajan prijavio je policiji brojne prijetnje koje su upućene njemu i njegovoj porodici na društvenim mrežama nakon izvještavanja o slučaju “Prlić i ostali”.

Kajan je o prijetnjama obavijestio i novinarska udruženja. Ovi slučajevi, kako se dodaje, prijavljeni su policiji.

“Pozivam vlasti da na najvišem nivou osude napade i sprovedu brzu istragu svih prijetnji”, poručio je Dezir, ističući da novinari imaju pravo da izvještavaju i o teškim pitanjima.

Izvor: Agencije