OSCE zabrinut zbog hapšenja grčkog novinara

OSCE je zatražio od vlasti i grčkog pravosuđa da 'pronađu pravedno rješenje' (EPA)

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) izrazila je zabrinutost zbog hapšenja novinara u Grčkoj pod optužbom da je objavio popis bogatih Grka koji, navodno, izbjegavaju plaćati porez te novac čuvaju u Švicarskoj.

Riječ je o tzv. Lagardinoj listi, koju je šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, tadašnja francuska ministrica finansija, poslala kolegama u Atini.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je da je “dužnost medija kao instance kontrole demokratije objavljivati osjetljive informacije”.

Ročište na Sudu

U saopćenju je zatražila od vlasti i od grčkog pravosuđa da “pronađu pravedno rješenje između poštovanja privatnosti i prava javnosti na informiranje”.

Novinar Kostas Vaxevanis (46) će se u četvrtak prvi put pojaviti na Sudu zbog toga što je objavio popis s imenima osoba optuženih za posjedovanje bankovnih računa u Švicarskoj, što je podiglo buru u zemlji koja upravo donosi nove mjere štednje.

Goni ga se zbog toga što je 27. oktobra u časopisu Hot doc objavio popis s imenima 2.059 osoba koje se sumnjiči da posjeduju bankovne račune u Švicarskoj.

Izvor: Agencije