Osim: Španija i Italija favoriti i nema više autsajdera

Ivica Osim smatra da je BiH kvalitetom zaslužila da bude na Evropskom prvenstvu u Francuskoj (Al Jazeera)

Piše: Muhamed Bikić

Bosanskohercegovački fudbalski stručnjak Ivica Osim EURO 2016. u Francuskoj prati iz Graza, gdje je svojevremeno vodio Sturm, a sa kojim je osvajao titule prvaka Austrije, kup, superkup, nastupao u Ligi prvaka… 

Legendarni Švabo boravi u Grazu posljednja dva mjeseca, gdje je proslavio i svoj 75. rođendan, a navijači Sturma dostojno su mu čestitali na Merkur Areni.

“Sretan rođendan, legendo. Volimo te, Ivane”, pisalo je na velikom transparentu navijača.

“K'o Austrijanci, cijene i nikada ne zaboravljaju kada čovjek nešto za njih napravi. Hvala što su se sjetili. A tu sam još u Grazu. Na redovnim kontrolama kod doktora. Moram ih slušati, njihova se sada najviše pita. Poslije ovih kontrola, vraćam se u Sarajevo, pa se vidimo… “, kaže Ivica Osim, odmah promijenivši temu zdravstvenog biltena, ka njegovoj najvećoj ljubavi – fudbalu.

Hrvati su dobro prošli

Krenuli smo od najaktuelnije situacije na EURO-u, a to je kazna Hrvatskom nogometnom savezu zbog incidenata na tribinama na utakmici Češka – Hrvatska.

“Ma, naš balkanski mentalitet, ništa drugo. Mislimo da smo veći katolici od Pape. Neke svoje privatne interese stavljamo ispred svega. To ne ide. To ne može proći nigdje. Ovakva ponašanja ne vode ničemu.  Hrvati su dobro prošli sa ovom novčanom kaznom, koja im nije prva. Koliko su samo u posljednje vrijeme bili novčano kažnjavani?!  Velika je to šteta za takvu reprezentaciju, koja je vrlo kvalitetna i može napraviti dosta na ovom EURO-u. Čak ih mnogi slove kao tihe favorite.”

A ko su, ustvari, favoriti i da li autsajderi mogu napraviti iznenađenje, kao svojevremeno Danska 1992. i Grčka 2004. godine?

“E sada, lako je reći, kada smo ih vidjeli u grupnoj fazi. Ali, eto vi novinari uvijek na tome insistirate, ko je najbolji, ko su favoriti. Pa, Španija i Italija. Imaju najkvalitetnije reprezentacije, individualce, što su i pokazali u dosadašnjim svojim nastupima. Španija ima kontinuitet i to je vidljivo, a Italija i da ne igra, neće izgubiti, bod im je siguran. A što se tiče autsajdera, toga više nema. Svi igraju fudbal, trče, bore se do posljednje minute, tako da priča da je neko došao na Evropsko prvenstvo kao autsajder ne može proći. Svako se nada nekom rezultatu.”

Ivica Osim se posebno osvrnuo i na reprezentacije Austrije i Švicarske, koje su mnogi smatrali ovogodišnjim iznenađenjem.

“Austrijanci su poletjeli visoko, ali se odmah vidjelo da im nedostaje kvalitete. Solidna je to reprezentacija, ali nije za velike domete. Tako je to, ljutio se neko ili ne. Teren je najbolje mjerilo. Što se tiče Švicarske, idu dalje, pokazali su jednu kvalitetu. Zanimljiva reprezentacija koja je sastavljena od samih stranaca, prije svega Albanaca. A kada je riječ o Albancima, zamislite da svi igraju za ovu selekciju Albanije, bili bi evropski prvaci. Ozbiljno mislim, jer stvarno imaju dobre igrače.”

Da je Bosna trčala…

Zanimalo nas je, da li je Bosna i Hercegovina imala mjesta među 24 reprezentacije na EURO-u.

“E sada, da li je? Rezultatski nije, jer nismo uspjeli ni kroz kvalifikacije, ni kroz baraž. Kvalitetom zaslužujemo, ali samo kada igramo najbolje, kada trčimo, kada smo na visini zadatka u svim segmentima. Nažalost, nismo bili i nema nas u Francuskoj. Sada kada gledamo reprezentacije učesnice, svi pričamo, mogla je i Bosna biti tu. Ali to nam je slaba utjeha, nismo rezultatski uspjeli i o tome ne treba više raspravljati. Lijepo je što smo učestvovali na ovom Kirin kupu u Japanu. Japanci to do savršenstva organizuju, puni stadioni, ambijent… Još je ljepše kada osvojimo. Mada ne treba od toga praviti sada spektakl. Lijepo je bilo, igrači su dobro igrali, skrenuli pažnju na sebe. To im je i jedini način, jer ne mogu kroz bh. klubove skrenuti pažnju na sebe. Samo mogu kroz reprezentaciju, jer tada igraju sa najjačim selekcijama. Reprezentacija im je izlog i toga igrači uvijek moraju biti svjesni.”

Ulica Ivice Osima

Na kraju razgovora sa legendarnim Štrausom, dotakli smo se i inicijative da sadašnja Zvornička ulica uz stadion Grbavica nosi njegovo ime. Inicijativa je podnesena, a Općina Novo Sarajevo traži njegovu saglasnost i pet posto potpisa stanovnika mjesnih zajednica Trg Heroja i Grbavica 2, upisanih u birački spisak.

“Ma dajte. Čuo sam za to i to ste vi pokrenuli, kao moj komšija iz Hrasnog. Lijepo je da me se sjetite, ali nemojte, molim Vas. Ima zaslužnijih heroja koji trebaju dobiti ulicu”, u svom stilu završio je ovaj razgovor iz Graza legendarni Štraus sa Grbavice, koji je svojevremeno vodio bivšu Jugoslaviju na Mundijalu u Italiji 1990., ali ne i na EURO-u u Švedskoj 1992. godine.

Naime, Ivica Osim je u maju te 1992. dao ostavku na mjesto selektora, zbog agresije na BiH, a poslije je i sama reprezentacija bivše Jugoslavije isključena sa prvenstva. Ustvari, nije ni učestvovala. Umjesto Jugoslavije je uskočila Danska i osvojila Evropsko prvenstvo. S druge strane, kao igrač, tj. reprezentativac bivše Jugoslavije, Ivica Osim je igrao na Evropskom prvenstvu 1968. u Italiji, gdje je jugoslovenska reprezentacija poražena u ponovljenoj finalnoj utakmici od domaće selekcije.         

Izvor: Al Jazeera