Oskudne iftarske trpeze sirijskih izbjeglica

Sirijske izbjeglice u Libanu dočekuju još jedan ramazan u neizvjesnosti. Kriza se nastavlja.

Izbjeglica je svakim danom više, a pomoći u hrani koju pružaju Ujedinjeni narodi sve je manje.

To stvara dodatni pritisak na lokalne humanitarne organizacije, javlja Nadeen al-Dimasy, novinarka Al Jazeere.

Izbjeglice čekaju u redovima da dobiju iftar za svoje porodice. Ovaj ramazan sirijske izbjeglice su dočekale u izbjeglištvu i u strahu, jer se smanjila pomoć u hrani koju im je davao UN.

Lokalne humanitarne organizacije im to pokušavaju nadomjestiti.

Muhammad Ajram iz Unije humanitarnih organizacija je rekao: “Mjesečna pomoć koju pruža Svjetski program za hranu je smanjena. Smanjena je i novčana pomoć. Sada je taj teret pao na lokalne organizacije, koje pokušavaju biti alternativa tom programu.”

Programom jedne lokalne organizacije će biti obuhvaćeno više od 1.300 sirijskih izbjeglica iz kampa Beqaa na istoku Libana. Međutim, porast broja sirijskih izbjeglica u Libanu i konstantno smanjenje obima međunarodne pomoći otežava situaciju.

Ramazan u izbjeglištvu

“Ovo je četvrti ramazan koji provode kao izbjeglice u Libanu, a prvi nakon što su UN i Svjetski program za hranu odlučili smanjiti obim pomoći sirijskim izbjeglicama. Više od milion njih u Libanu će osjetiti posljedice te odluke”, javlja al-Dimsay.

I dok se pomoć u hrani smanjuje, čak i tokom mjeseca ramazana, UN odgovornost pokušava prebaciti na lokalne humanitarne organizacije.

Glasnogovornica UNHCRA-a Dana Sulayman je kazala: “Tokom ramazana im pomoć pružaju i lokalne humanitarne organizacije. UNHCR pokušava nastaviti sa svojom humanitarnom misijom i Svjetski program za hranu će nastaviti pomagati. Problem je u tome što raste broj izbjeglica i u drugim zemljama.”

To na svojoj koži osjeća i Ummu Muhammed, koja pokušava pribaviti minimum namirnica kako bi spremila iftar za svoju porodicu. U kampu žive već dvije godine.

Ovo je samo jedna od više hiljada sirijskih porodica u Libanu koje ne primaju dovoljno pomoći.

“Prošlog ramazana smo svaki dan dobijali iftar. Ovog ramazana smo dobili samo jedan. Možemo se samo nadati i moliti Boga da dođu bolja vremena”, rekla je ona.

Izvor: Al Jazeera