Oslo Evropska zelena prijestolnica u 2019. godini

Norvežani će moći podnijeti zahtjev za državljanstvo u drugim zemljama, a da se ne odreknu svog (EPA)

Glavni grad Norveške Oslo je postao Evropska zelena prijestolnica za 2019. godinu, zahvaljujući nastojanjima da smanji emisije štetnih plinova, prenose agencije.

Među razlozima za dodjelu nagrade, koju je ustanovila Evropska komisija, navode se pristup Osla očuvanju prirode i obnova mreže vodenih puteva.

“Ljudi žele čist zrak, žele pristup prirodi i žele mir, pa i u gradskom središtu”, rekao je na svečanosti dodjele Karmenu Vella, evropski komesar za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Saobraćaju bez emisije štetnih tvari

“Vaša odlučnost da poboljšate saobraćajnu infrastrukturu, zaštitite staništa i potaknete upotrebu bicikla i električnih vozila upravo će to učiniti, s istinskim koristima za građane.”

Oslo je objavio kako do 2020. godine želi smanjiti emisije plinova za 50 posto u odnosu na 1990. godinu.

Glavni grad Norveške se, u okviru napora da to postigne, usmjerio prema saobraćaju bez emisije štetnih tvari, a 2016. godine je uveo “klimatski proračun”, u kojem se broji emisija ugljičnog dioksida.

Dogradonačelnica Osla Lan Marie Nguyen Berg iz stranke Zelenih istakla je važnost uloge gradova u smanjivanju emisija plinova koji doprinose klimatskim promjenama.

Bolje politike pomažu očuvanju okoliša za budućnost, a “gradove čine boljima za život danas”, rekla je ona.

I Ljubljana među nositeljima titule

Monica Maeland, ministrica lokalne samouprave i modernizacije, istakla je kako vozila na električni pogon čine trećinu svih novih automobila u Oslu.

Ova grad je titulu Evropske zelene prijestolnice preuzeo od holandskog Nijmegena.

Nagrada Evropska zelena prijestolnica dodjeljuje se od 2010. godine, a 2016. godini tu je titulu nosio glavni grad Slovenije Ljubljana.

Izvor: Agencije