Oslo: Zatvorske kazne za pripadnike ISIL-a

Norevški sud prozvao je ISIL 'najgorom terorističkom organizacijom u svijetu' (AP)

Sud u Oslu osudio je trojicu norveških građana na kazne od sedam mjeseci do gotovo pet godina, zbog pripadanja skupini Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Zbog angažmana u ISIL-u, koji je sud nazvao “najgorom terorističkom organizacijom danas u svijetu”, suci su izrekli najstrožu kaznu od četiri godine i devet mjeseci Valonu Avdyliju (28), Norvežanina albanskog podrijetla.

Avdyli je priznao da je otišao u Siriju, ali tvrdi da pripada Ahrar ak-Sham, selefističkoj skupini za koju tvrdi da je obavljao humanitarne zadatke.

Norvežanin somalskog podrijetla Djibril Bashir (30) je dobio nešto blažu kaznu od četiri godine i tri mjeseca zatvora.

U Siriji 70-ak građana iz Norveške

Sud u Oslu je zaključio da su dvojica muškaraca, uhićena u svibnju prošle godine, sudjelovala u vojnim operacijama, a puno elemenata navodi da su bili svjesni nezakonitosti njihove pripadnosti ISIL-u u Siriji i u Norveškoj na temelju zakona iz lipnja 2013. godine.

Trećem osuđeniku, Visaru Avdyliju (25) je određena kazna zatvora od sedam mjeseci zbog kršenja zakona o oružju i zato što je zajedno s bratom Valonom pokušao iz Norveške poslati vojnu opremu trećem bratu Egzonu, koji je ubijen u travnju prošle godine u Siriji.

Proces je poslužio kao test u Norveškoj, gdje se prvi puta spomenula odredba kaznenog zakona kojim se kažnjava financijska podrška jednoj naoružanoj organizaciji, što je kažnjivo sa šest godina zatvora u određenim okolnostima.

Prema obavještajnim službama zemlje, najmanje sedamdeset građana Norveške je sudjelovalo ili još uvijek sudjeluje u ratu u Siriji.

Izvor: Agencije