Oslobađajuće presude Miškoviću i sinu

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih (AFP)

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića od optužbi da je oštetio cestarska poduzeća, te je ukinuo dio prvostupanjske presude kojom je bio osuđen na pet godina zatvora i osam milijuna dinara (67.000 eura), zbog optužbi da je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od tri milijuna eura.

Istim rješenjem, Apelacioni sud je naložio da mu se zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka, ali i povrede Ustava Srbije te Europske konvencije o ljudskim pravima, suđenje za utaju poreza ponovi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Odlučeno je i da se Marko Mišković, Milo Đurašković i ostali okrivljeni pravosnažno oslobode za zloupotrebe sa cestarskim poduzećima te će im biti ponovljeno suđenje po optužbama za utaju poreza. Ðuraškoviću će se ponovo suditi i za oštećenje Fabrike maziva iz Kruševca.

Mišković i Ðurašković uhapšeni su krajem 2012. godine pod sumnjom da su izvlačenjem novca iz cestarskih poduzeća doveli do njihove propasti.

Jednoglasna odluka sudija

Ukinutim dijelom presude Miroslav Mišković je bio osuđen zbog kaznenog djela utaja poreza izvedena pomaganjem.

Po mišljenju Apelacionog suda, nema dokaza da je Mišković počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja odgovorne osobe u vezi sa cestarskim poduzećima

Suđenje će mu ponoviti samo po dijelu optužnice tužiteljstva za organizirani kriminal koja ga tereti za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja cestarskih poduzeća.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema krajem 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.

U odluci se navodi kako su u obrazloženju prvostupanjske presude “izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivrečni”.

Apelacioni sud je naveo i da prvostupanjski sud “nije dao jasne i nesumnjive razloge kojim je to savetima Miroslav Mišković pomogao sinu da izvrši krivično delo, ako se ima u vidu odbrana okrivljenog, kao i saoptuženih prema kojima je postupak razdvojen”.

Sve odluke Apelacionog suda su donesene jednoglasno.

Izvor: Agencije