Oslobođen kidnapirani guverner alžirske regije

Ovaj incident će pokrenuti nova pitanja o iskorištavanju sigurnosnog vakuuma od strane libijskih militanata (AFP)

Alžirski regionalni guverner Mohamed Laid oslobođen je u utorak na teritoriji Libije, nakon što su ga pripadnici sjevernoafričke Al-Qaede oteli u ponedjeljak.

Guvernera Ilizi regije iz konvoja su otela tri mlada Alžirca, koji su pripadnici AQIM-a, nakon čega su prešli granicu sa Libijom.               

Otmica guvernera pojačala je strahove da će nakon svrgavanja Muammara Gaddafija doći do stvaranja takozvanog “sigurnosnog džepa koji će iskoristiti islamski ekstremisti”, prenijela je agencija Reuters.

Zbog nepostojanja regularne vojske u Libiji, ionako velika i slabo osigurana granica među zemljama Magreba nije prepreka za prelazak naoružanih grupa.

Zaustavljen konvoj

Otmičari su u ponedjeljak zaustavili konvoj u kojem se vozio Mohamed Laid Helfi, guverner pokrajine Ilizi, i uzeli ga za taoca, izvijestilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, ne navodeći ko bi mogao biti počinitelj.

“Guverner se nalazi u rukama Al-Qaede, a oni su već kontaktirali njegove roditelje”, rekao je jedan od zvaničnika, koji je želio ostati anoniman.

Alžir se dva desetljeća bori protiv islamske pobune, u kojoj su njegovi visoki dužnosnici ubijani, no nikada otimani.

Dužnosnici alžirske obavještajne službe rekli su, pod uvjetom da ostanu neimenovani, da su otmičari pripadnici Al-Qaede islamskog Magreba (AQIM) i da guvernera drže na libijskome tlu.

AQIM postavlja zasjede, izvodi otmice i samoubilačke bombaške napade u Alžiru i susjednim državama.

“To je vrlo opasna eskalacija, koja pokazuje da se AQIM osjeća sigurnim i jačim zbog haosa u Libiji”, napisao je Samer Riad, stručnjak za sigurnost na alžirskome portalu numidianews.com.

Alžir se dva desetljeća bori protiv islamske pobune, u kojoj su njegovi visoki dužnosnici ubijani, no nikada otimani.

Vlada je zadnjih mjeseci, kao i Zapad, sve zabrinutija prazninom nastalom u Libiji nakon pada režima Moamera Gadafija te strahuje da su velike količine oružja bivših Gadafijevih snaga pale u ruke AQIM-a, koji će sada umnogostručiti napade.

Izvor: Agencije