Oslobođen palestinski zatvorenik Adnan

Porodica Khadera Adnana dijeli slatkiše očekujući njegovo oslobađanje (AFP)

Khader Adnan, palestinski zatvorenik koji je 66 dana štrajkovao glađu zbog činjenice da su ga izraelske vlasti zatvorile bez optužbe, oslobođen je u utorak nakon dogovora postignutog u februaru.

Izraelske vlasti oslobodile su Adnana, koji je odbijao hranu od 18. decembra do 21. februara u znak protesta zbog hapšenja.

Zatvaranje Adnana, 33-godišnjeg pekara koji je uhapšen zbog „aktivnosti koje predstavljaju prijetnju regionalnoj sigurnosti“ zbog njegove navodne vodeće ulogu u grupi Islamski džihad, izazvalo je seriju demonstracija u Okupiranim palestinskim teritorijama.

Prije Adnanovog oslobađanja, blizu 1.200 palestinskih zatvorenika počelo je u utorak štrajk glađu, a skoro 2.300 drugih odlučilo je odbijati hranu 24 sata dok traje Dan palestinskih zatvorenika, objavile su izraelske kaznionice.

Loši uvjeti

Osam žena u izraelskim zatvorima kazale su da odbijaju hranu u znak solidarnosti prema palestinskim zatvorenicima, kazala je glasnogovornica Izraelske uprave zatvora Sivan Weizman.

„Ranije smo se imali posla sa štrajkovima glađu i spremni smo to ponovo učiniti“, kazala je ona.

Obraćajući se okupljenima u gradu Nablusu na Zapadnoj obali, šef Kluba palestinskih zatvorenika Qadura Fares kazao je da je narod „ujedinjen kada se radi o zatvorenicima i podržavat ćemo ih dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni“.

“Ovogodišnje obilježavanje razlikuje se od dosadašnjih, jer su uvjeti u izraelskim zatvorima za palestinske zatvorenike sve gori”, rekao je u ponedjeljak palestinski ministar za zatvorenike Isa Karakae, te poručio: “Naš će se narod boriti do oslobođenja svih zatvorenika.”

Izrael u zatvorima drži više od 4.700 Palestinaca, objavio je Klub palestinskih zatvorenika.

Mnogi su zatvoreni zbog sigurnosnih razloga, a većina služi doživotnu kaznu.

Izvor: Agencije