Oslobođena članica Pussy Riota tuži Rusiju

Advokatica oslobođene Samutsevič je rekla da je prekršen član 10 evropske konvencije koja garantira slobodu govora (AFP)

Ekaterina Samutsevič, članica ruskog ženskog punk benda Pussy Riot, podnijela je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava, optužujući Rusiju da je narušila njeno pravo na slobodu govora i da ju je ilegalno zatvorila, rekla je njena advokatica u petak, a prenose ruski mediji.

Prošle sedmice moskovski sud je oslobodio Samutsevič (30) u žalbenom postupku, ali je donio odluku da druge dvije članice benda, Nadežda Tolokonjikova (22) i Marija Aljohina (24), moraju odslužiti svoje dvogodišnje zatvorske kazne, prenosi Hina.

Irina Hrunova je izjavila da je hapšenje njene klijentice Samutsevič bilo kršenje slobode izražavanja mišljenja čime, je prekršen “Član 10 evropske konvencije koja garantira slobodu govora”.

Konačna žalba

Hrunova je rekla da će konačna i detaljna žalba biti uložena Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu do kraja godine.

Tri članice Pussy Riota završile su iza rešetaka 17. augusta, nakon što ih je Sud proglasio krivima zbog huliganizma i poticanja vjerske mržnje jer su u februaru molitvom u crkvi tražile odlazak predsjednika Vladimira Putina.

Hrunova je rekla da njena klijentica nije sudjelovala u “molitvi” pred oltarom jer je bila privedena 15 sekundi po ulasku u crkvu. Sud je time uzeo u obzir pojedinačnu odgovornost svake članice benda.

Tolokonjikova i Aljohina bit će prebačene u radni logor stotinama kilometara udaljen od Moskve.

Izvor: Agencije