Oslobođena kršćanka osuđena na smrt zbog uvrede islama

Dvojica pakistanskih političara koji su pokušavali pomoći Bibi ubijena su (AP)

Pakistanska kršćanka Asia Bibi, koja je bila osuđena na smrtnu kaznu zbog vrijeđanja islama, ali je presudu prošle sedmice poništio Vrhovni sud, puštena je iz zatvora i na sigurnoj je lokaciji pred napadima demonstranata koji traže da bude obješena i pozivaju na smrt sudija.

Lokalni mediji prenijeli su da je Bibi oslobođena iz ženskog zatvora u Multanu, u pokrajini Punjab.

Nije jasno je li se Bibi, majka petero djece, vratila svojoj porodici, koja je također skrivena u sigurnoj kući.

Trojica zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova rekla su agenciji Reuters, pod uvjetom da ostanu neimenovana, da je Bibi prevezena na aerodrom blizu glavnog grada Islamabada.

Zahtjevi za azil za porodicu

Njen suprug Ashiq Masih podnio je zahtjev za azil SAD-u i Velikoj Britaniji u ime cijele porodice.

Advokat koji je na sudu branio Bibi i koji je i sam izbjegao iz Pakistana u strahu za život i zatražio azil u Holandiji potvrdio je njeno puštanje iz zatvora.

“Sve što vam mogu reći jest da je oslobođena”, rekao je advokat Saif-ul-Mulook za Reuters telefonom iz Holandije.

Dvojica pakistanskih političara koja su pokušavala pomoći Bibi ubijena su.

Pakistanske vlasti uhapsile su stotine ljudi u nedjelju osumnjičene za napad na policiju i vandalizam za vrijeme protesta protiv oslobađajuće presude Bibi.

Gušenje protesta počelo je nakon što je pakistanski ministar unutrašnjih poslova naredio pokrajinskim vlastima i saveznim agencijama da preduzmu akciju protiv demonstranata koji su nasilni i uništavaju javnu i privatnu imovinu zahtijevajući da Bibi bude obješena.

Optužbe za blasfemiju protiv Bibi su podignute nakon incidenta 2009, kad je tokom rada u polju od nje zatraženo da dohvati vodu.

Česte optužbe za blasfemiju

Kako je rečeno na sudu, radnice muslimanke usprotivile su se tome, rekavši da kao nemuslimanka ne bi trebala dirati bokal s vodom, nakon čega je izbila svađa između njih.

Lokalni imam tvrdio je da je Bibi uvrijedila poslanika Muhammeda, što je ona negirala.

Godinu nakon toga osuđena je na smrt.

Optužbe za blasfemiju česte su u Pakistanu te čak tvrdnje bez dovoljno dokaza da je neko uvrijedio islam završavaju smrću od rulje.

Najmanje 74 osobe ubijene su u takvom nasilju od 1990. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije