Oslobođene redovnice zarobljene u Siriji

Grupa redovnica, koje su zarobili pobunjenici u Siriji prije više od tri mjeseca, oslobođena je nakon libansko-katarskog posredovanja.

Na putu su za Damask preko Libana.

Izvor iz libanskih snaga sigurnosti kazao je da su ranije tokom sedmice redovnice odvedene u libanski grad Arsal te da su se u nedjelju zaputile u Siriju uz pratnju čelnika libanske sigurnosne agencije i zvaničnika katarske obavještajne službe.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu te pobunjenički izvori iz regije saopćili su da je oslobađanje dogovoreno u sklopu sporazuma kojim će Vlada osloboditi blizu 150 zatvorenica.

Trinaest redovnica i tri sluškinje otete su iz kršćanskog grada Maaloula, sjeverno od Damaska, u decembru nakon čega su odvedene u obližnji sirijski grad Yabroud, koji je pod kontrolom pobunjenika, a smatra se da ih je tamo držala grupa “Front Nusra”, koja je povezana sa Al-Kaidom.

‘Gošće pobunjenika’

Nedugo nakon što su redovnice nestale pobunjenički borci su kazali da se one nalaze kod njih kao “gošće” te da će ih uskoro osloboditi.

U decembru su se redovnice pojavile u videosnimku, do kojeg je došla Al Jazeera, kazavši da su dobrog zdravlja, ali nije bilo jasno u kakvim uvjetima je video snimljen.

Sirijska državna televizija posvetila je mnogo pažnje praćenju oslobađanja redovnica, ali nisu spomenuli nikakav sporazum o razmjeni zatvorenika. Emitirali su prijenos uživo sa libanske granice i razgovore sa zvaničnicima Crkve.

Videomontaža kršćanskih religioznih prikaza, uključujući crkve, statuu Djevice Marije te murale Isusa, predstavljena je uz dramatičnu muziku te opise Sirije kao “kolijevke monoteističkih religija”.

Sirijska kršćanska manjina se uglavnom držala po strani tokom trogodišnjeg sukoba, u kojem je poginulo više od 140.000 ljudi i koji je postao sve više sektaški.

Izvor: Al Jazeera i agencije