Oslobođeni novinar Al Jazeere stigao u Dohu

Baher i direktori Al Jazeere obećavaju da će nastaviti borbu za slobodu medija (Al Jazeera)

Novinar Al Jazeere Englisha Baher Mohamed je stigao u Dohu, u posjetu sjedištu Al Jazeere, nakon što je oslobođen iz egipatskog zatvora.

Bahera su primili vršilac dužnosti generalnog direktora Al Jazeere Media Networka Mostefa Souag, vršilac dužnosti direktora Al Jazeere English Giles Trendle te brojni viši članovi osoblja Al Jazeere, prijatelji i kolege.

“Tako sam sretan što sam ovdje, kako bih se mogao lično zahvaliti kolegama sa Al Jazeere koji su me podržavali tokom teškog iskušenja”, rekao je Baher.

Nakon što je primio Bahera, ostefa Souag je rekao:

Hapšenje i presuda

“Sretni smo što su Baher i njegova mala porodica sada s njegovim proširenom porodicom iz Al Jazeere. Mreža cijeni hrabrost koju je Baher pokazao tokom teškog perioda hapšenja i presude. U ime iskrenog novinarstva, Baher se mnogo žrtvovao – i lično, i profesionalno. Baher je sada slobodan čovjek, ali je on, također, i ambasador slobode medija i za neustrašivo novinarstvo”, kazao je Soug nakon što je primio Bahera.

Baher je rekako kako planira nastaviti boriti se za slobodu medija.

“Ne mogu prestatim razmišljati o mojim kolegama novinarima koji se još nalaze iza rešetaka. Obećavam svakom od njih da ću učiniti sve u mojoj moći da ih ujedinim s njihovim voljenima. Nova faza borbe za slobodu medija će početi od sutra”, kazao je on..

Bahera i njegove kolege sa Al Jazeere Petera Grestea i Mohameda Fahmyja uhapsile su egipatske vlasti u decembru 2013. godine, a osuđeni su u junu 2014. godine na kazne od sedam i 10 godina zatvora, zbog navodnog objavljivanja netačnih vijesti i zbog pomaganja i podržavanja terorističkih grupa, što su osuđeni novinari i Al Jazeera negirali i kao netačne optužbe odbacili.

Šest drugih članova osoblja Al Jazeere je također osuđeno u odsustvu u istom slučaju.

Sloboda za sve

U februaru 2015. godine Greste je deportiran u Australiju, nakon predsjedničkog dekreta, dok su u septembru 2015. godine, nakon što ih je egipatski sud ponovno osudio, Baher i Fahmy oslobođeni su predsjedničkim pomilovanjem.

Greste i šestero drugih članova Al Jazeerinog osoblja su i dalje osuđeni u odsustvu.

Tokom boravka u zatvoru, Baher je propustio rađanje sina Haroona u augustu 2014. godine te je bio razdvojen od porodice i najmilijih.

“Vidjeti Bahera kao slobodnog čovjeka pojačava odlučnost i posvećenost Al Jazeere da nastavi s međunarodnom kampanjom da se okonča nepravda za naših sedam kolega koji su i dalje osuđeni u odsustvu. Pozivamo egipatske vlasti da okončaju ovo iskušenje i ovaj slučaj. Al Jazeera neće mirovati dok svi oni ne budu oslobođeni. Nastavit ćemo s kampanjom za sve novinare koji su žrtva opresije, bez obzira gdje se oni nalazili”, poručio je Souag.

Izvor: Al Jazeera