Oslobođeni vozači Crvenog krsta u Darfuru

Uz humanitarni angažman, ICRC je, kao neutralni posrednik, pomogao u preuzimanju i povratku u domovinu brojnih zatvorenika (EPA)

Dva vozača Crvenog krsta, koji su bili zarobljeni u problematičnoj sudanskoj regiji Darfur blizu dvije sedmice, sigurno su oslobođeni u nedjelju, objavila je organizacija.

Oni su bili dio od osam sudanskih radnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) koje su uhvatili naoružani muškarci 26. avgusta koji su putovali između mjesta Nertiti i Zalingei u Centralnom Darfuru.

Šestorka je potom oslobođena, ali su vozači ostali zarobljeni.

„Preostala dvojica naših kolega također su oslobođena i vratili su se u Zalingei“, kazao je glasnogovornik ICRC-a u Sudanu Rafiullah Quereshi agenciji AFP.

Drugačija vozila

Dodao je kako su oni umorni, ali u dobrom stanju.

Vozači su vjerovatno zadržani kako bi upravljali vozilima koja su drugačija od kamiona koji se mogu naći u Darfuru, naveo je Quereshi, te dodao kako se nastavljaju kontakti sa zvaničnicima plemena, vlade, vojske i drugih organizacija kako bi se vratili kamioni koji su „ključni“ za rad Crvenog krsta.

Uz humanitarni angažman, ICRC je, kao neutralni posrednik, pomogao u preuzimanju i povratku u domovinu brojnih zatvorenika koje su držale grupe u Darfuru.

Izvor: Agencije